Évtizedek után megnyílik a kutyfalvi kastély kapuja

Szász Cs. Emese 2019. június 11., 21:15

Évtizedek óta áll bezárva, a hónap végén azonban egy napra kitárja kapuit a kutyfalvi Degenfeld-kastély. A Castellum Alapítvány fiataljai ugyanis egy olyan kastélynapot terveznek június 29-én Kutyfalván, amely megmozgatja a falu és a környező települések lakosságát Marosvásárhelytől Kolozsvárig.

Fotó: Haáz Vince

Múlt év szeptemberében a marosvécsi kastélynappal kezdődött el egy folyamat, ami most Kutyfalván folytatódik – tudtuk meg Szekeres-Ugron Villő főszervezőtől. Elmondta:

az erdélyi magyar történelmi családokat tömörítő Castellum Alapítvány fiatalsága kezdett el mozgolódni az utóbbi időkben, ennek az eredménye volt a közel kilencszáz látogatót vonzó marosvécsi kastélynap és most a kutyfalvi hasonló kapunyitás is.

„Mi a Castellumban az erdélyi nemesi családok értékrendjét szeretnénk közvetíteni, kivinni a világ elé, továbbadni. Ezt szeretnénk Kutyfalván is, miközben hosszú évtizedek után kinyitjuk a Degenfeld-kastély kapuit” – magyarázta Szekeres-Ugron Villő.

Kutyfalva első kastélyát egyébként a 17. században építtette gróf Pekry Lőrinc kuruc főgenerális és felesége, báró Petrőczi Kata Szidónia. Valószínűleg ennek a kastélynak a köveit építették be a 19. század elején az utólag inkább udvarháznak titulálható, első Degenfeld-kastélyba. A kutyfalvi kastély építését gróf Degenfeld Miksa Kristóf kezdeményezte, amelyet a 20. század elején egészíttetett ki Degenfeld Lajos két szárnyépülettel.

{A}

„A neoklasszikus kastély állapota kielégítő, a tulajdonos igyekszik felújítani, a belső része kifejezetten jó állapotban van, míg a külső tatarozásra szorul, de talán egy picit jobb állapotban van, mint a marosvécsi kastély. Nagy hátránya, hogy az államosítás időszakában nagyon leromlott a közművesítése, nincs folyóvíz a kastélyban, ezen is szeretnénk változtatni. A június végi kastélynap csupán egy első állomás, a tulajdonossal együtt ugyanis mi hosszú távon életet szeretnénk lehelni a kutyfalvi kastélyba, ők sem szeretnék maguknak kisajátítani, inkább közösségi célra ajánlanák fel” – avatott be a részletekbe Szekeres-Ugron Villő.

Hozzátette, míg a marosvécsi Kemény-kastély egy látogatható, jelentős történelmi és építészettörténeti múlttal bíró, hatalmas erődszerű várkastély, addig a kutyfalvi Degenfeld-kastély egy, a nagyközönség elől eddig elzárt, a vécsi kastélyhoz képest szerényebb kivitelű, korú és méretű, leginkább nagyobb kúriának tekinthető épület. De nagyobb méretű termeinek, viszonylagos jó állapotának, valamint főút menti elhelyezkedésének köszönhetően mégis alkalmas egy nagy lélegzetvételű kastélynap befogadására.

Június 29-én a kutyfalvi kastélyban a szervezők olyan programot terveznek, amely az erdélyi kultúra jegyében és képviseletében megmozgatja Kutyfalva és a környező települések lakosságát Marosvásárhelytől Kolozsvárig, miközben közérthető és szórakoztató formában közvetítik az értékeket.

„Jelszavunk a játszva tanulás, vagyis nem egy történelemórát tartunk a kastélyban, de igyekszünk megtapasztaltatni a történelmet különböző eszközökkel” – mondta a főszervező.

Fotó: Haáz Vince

A kastélynap programjait igyekeztek úgy kialakítani, hogy a különböző korosztályok képviselői együtt és külön-külön is megtalálják a számukra érdekes elfoglaltságokat. A kastélyséták, a tánc- és divatbemutatók, az étkezősátrak környéke olyan programok és helyszínek, ahol mindenki jól érezheti magát. Amíg a kastélynapra kilátogató családok gyermekeit lefoglalják majd a kézműves programok, interaktív- és társasjátékok, rajzfilmvetítések, az ugrálóvár, az íjászat, addig

a felnőtteket számos előadás és beszélgetés várja.

Bemutatkozik a Degenfeld-család, szó esik a Budapesten őrzött Degenfeld-könyvtárról, az éppen harminc évvel ezelőtti, 1989-es rendszerváltásról, a klasszicizmusról és a klasszicista kastélyépítészetről, illetve Tisza Domokos verseiről. Lesznek kiállítások, koncertek és slam poetry, valamint az érdeklődők számos meglepetést tartogató kastély- és szekeres falutúrákon is részt vehetnek. A június 29-i programot délelőtt 10 órakor megnyitóval kezdik a kastély előtt, 18-19 óra között pedig ökumenikus istentisztelettel zárják a település református templomában. A programok rossz idő esetén sem maradnak el.