Felszántották a csíkszeredai focipályát

Dobos László 2019. június 11., 19:28

A következő két hónapban felújítják a csíkszeredai labdarúgópályát. A játékfelületet felszántották, új drénezés készül, majd fűtőberendezést, új öntözőrendszert és gyepszőnyeget helyeznek el. A munkálatokat július végéig be szeretnék fejezni.

Szántóföldhöz hasonlít a csíkszeredai labdarúgópálya. Korszerűsítik Fotó: Gábos Albin

A helyszínen Berecki Botond, a beruházást végző nagyváradi Greenfield Sport cég képviselője elmondta, hogy jelenleg az úgynevezett „talajhordózót” készítik elő, elegyengetik a felszántott és boronált területet, vigyázva, hogy ne legyenek púpok, gödrök, mivel erre jön rá a homokréteg, és ehhez igazodnak majd minden munkafázisnál.

{A}

„A pályának meg kell adni a bogárhátat, 0,5 százalékos esés a megengedett a közepétől az oldalvonalak, illetve a gólvonalak felé. Ez szaknyelven a durva szintezés. Ezt követően nekifogunk a drénezésnek. Egy szekundáris drénben egyezett meg a megrendelő és a kivitelező, ami azt jelenti, hogy méterenként 40 cm mély kavicscsíkokat építünk be, ezek keresztbe lesznek, mivel a pálya fűtésrendszere hosszában lesz majd elhelyezve. A drénezés után a tervek szerint már jövő héten nekikezdünk az öntözőrendszer kiépítésének, majd jöhetnek a fűtésrendszert szerelő szakemberek” – mondta el Bereczki.

Fotó: Gábos Albin

Elvégezték a csíkszeredai stadion talajának granulometriáját (szemcseszerkezet-mérés), és ennek függvényében készül Szatmár megyében a gyepszőnyeg, ezt 80 százalékban homokos földben termesztik. Megtudtuk, hogy a Csíkszeredába érkező gyepszőnyeg már 12–14 hónapos, 15 méteres tekercsekben szállítják ide, és egy traktor utáni keretre rakva görgetik majd rá az előkészített, drénezett, fűtés- és öntözőberendezéssel ellátott felületre. A szakember szerint

ha a túlzottan meleg időjárás, illetve a sok eső nem zavarja meg a munkálatokat, akkor július 30-ára, az OTP Bank Kupa kezdésére játékra alkalmas lesz a csíki pálya.

Fotó: Gábos Albin

Számos stadion felújítását végezte már el a nagyváradi cég, ők újították fel a gyurgyevói pályát, amikor az Astra Ploiești-ről Giurgiuba költözött, ők dolgoztak a vajdahunyadi stadionnál, de az ő nevükhöz fűződik egyebek közt a debreceni és a siófoki stadion felújítása is. A gyepszőnyeg fűtését végző csoport Romániában legutóbb Sepsiszentgyörgyön dolgozott, ők szereltek fűtést a Kolozsvári CFR és az FC Botoșani stadionjaiban is.