Az opera és az operett székelyföldi fellegvárává válik Csíkszereda

Iszlai Katalin 2019. június 12., 09:08

A Kolozsvári Magyar Opera társulata Miklósa Erika világhírű opera-énekesnő társaságában már elkezdte a próbákat a Székelyföldi Operahétre, amelyet június 18. és 23. között tartanak Csíkszeredában. A szervezők egyedi és minőségi élményt ígérnek.

A Székelyföldi Operahét programfüzete. Színvonalas előadások várhatók Fotó: Gábos Albin

Hiánypótló kulturális eseménynek ad otthont hamarosan Csíkszereda, a Kolozsvári Magyar Opera közreműködésével ugyanis itt rendezik meg június 18. és 23. között a Székelyföldi Operahetet.

A közönség négy előadást láthat majd,

olyan világsztárokkal a színpadon, mint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas opera-énekesnő, illetve Kovácsházi István Liszt Ferenc-díjas operaénekes. Az operahét részleteiről Szép Gyulával, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójával beszélgettünk.

Az igazgató érdeklődésünkre elmondta, fő céljuk az opera és az operett műfajának eljuttatása a székelyföldi magyar közösséghez, hiszen nagyon rég, még az 1980-as években vendégszerepeltek utoljára Hargita megye székhelyén. Reményei szerint a mostani esemény egy hosszú távú együttműködés első állomása lesz, és ezáltal gyakrabban léphetnek majd fel Székelyföldön, hiszen

az itteni közönségnek eddig ritkán adódott alkalma arra, hogy ezt a semmihez sem hasonlítható élményt helyben megtapasztalhassa.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója Fotó: Gábos Albin

Az opera ugyanis Szép Gyula szerint a legösszetettebb színpadi műfaj, amelyben együtt jelenik meg a színháztudomány, a zeneművészet, az építészet, a divattervezés, a táncművészet, az egyéni és tömeges éneklés, mindebből pedig egy csodálatos egész áll össze. Ilyen élményt csak az opera tud nyújtani, éppen ezért egyedinek számít – húzta alá az igazgató. Hozzátette, az előadások megtekintését mindenkinek ajánlja, aki egy picit is érzékeny az ilyesfajta minőségi zene iránt, és aki nem kapcsolja ki azonnal a rádióját, ha netán éppen komolyzene hallatszik. Arra is kitért, hogy színes repertoárral érkeznek, amelynek összeállítása során figyelembe vették a közönség különböző zenei és színpadi igényeit.

{A}

Látható lesz a Traviata, amely a legtöbbet játszott opera a világon, illetve a leghíresebb magyar nemzeti opera, a Bánk bán is, amelyben Miklósa Erika énekli majd Melinda szerepét, és Kovácsházi István lesz a tenor, aki ma Bánk bán leghitelesebb előadója.

Elhozzák emellett a Kárpát-medence leghíresebb operettjét, a Csárdáskirálynőt is, ezt az igazgató azoknak ajánlja, akik könnyedebb előadásra vágynak. Végül, mivel a szervezők a fiatalabb generációra is gondoltak, negyedik előadásként Venczel Péter és Moravetz Levente alkotását, az Ali baba és/vagy negyven rabló című családi musicalt is eljátsszák Csíkszeredában. Ezzel kapcsolatosan Szép Gyula elmondta, hogy egy nagyon parádés mese, amely a gyerekek mellett a felnőttek számára is élvezhető, illetve könnyűzenei elemek is szerepelnek benne.

A jegyeladások azt mutatják, hogy utóbbira kíváncsiak legkevésbé a székelyföldiek, talán pontosan azért, mert nem annyira ismert, mint a másik három, de Szép Gyula szerint ez nem kellene visszatartson senkit a megtekintésétől, hiszen ugyanolyan értékes és színvonalas, mint bármelyik más előadás. Jegyek egyébként mind a négy előadásra kaphatók még, az első háromra azonban már csak korlátozott számban.

Időpontok, árak

Erkel Ferenc harmadik operáját, a Bánk bánt június 18-án és 20-án 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők. A Csárdáskirálynőt, Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét június 21-én és 22-én láthatják majd, mindkét nap 19 órától. A Traviatát (azaz A bukott nőt), Giuseppe Verdi háromfelvonásos operáját június 23-án 19 órától játsszák. Venczel Péter és Moravetz Levente alkotását, az Ali baba és/vagy negyven rabló című családi musicalt pedig június 19-én 16, illetve 19 órától láthatja a közönség. Az első három előadásra 50 lejbe kerül a belépő felnőttek számára, a kedvezményes jegy pedig 40 lej (ezt 26 éven aluliak és 65 éven felüliek igényelhetik, tehát gyerekek, egyetemisták és nyugdíjasok). Az Ali baba és/vagy negyven rabló című előadásra 30 lejbe kerül a teljes és 20 lejbe a kedvezményes jegy. Azonban, mivel a 16 órás előadást kimondottan a diákok figyelmébe ajánlják, a 20 főnél népesebb csoportoknak további 10 lejes kedvezményt biztosítanak. Jegyek elővételben a Csíki Moziban működő jegypénztárban kaphatók, munkanapokon 9 és 18 óra, illetve szombaton 10 és 15 óra között. Emellett online jegyvásárlásra is van lehetőség, itt azonban csak teljes árú felnőttjegyeket lehet beszerezni. Az előadások helyszíne a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza.