Lelőttek egy postagalambot Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. június 11., 18:52

Egy golyó ejtette seb éktelenkedik annak az azonosítóval ellátott postagalambnak a testén, amelynek tetemét múlt hét végén találták meg a székelyudvarhelyi Cipészek utca lakói. A helyi rendőrség munkatársai már keresik a tettest.

A postagalambok versenyeken nyújtott teljesítményétől függ, hogy mekkora az értékük Fotó: Beliczay László

Nagy felháborodást keltett egy közösségi oldalon megosztott bejegyzés, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy valaki lelőtt egy azonosító gyűrűvel ellátott postagalambot. A bejegyzés szerzője azt is közölte, hogy információi szerint az egyik tömbház ablakából vehették célba a madarat, a szomszédok szerint pedig nem először járt el így a tettes.

Szintén a közösségi oldalon kapott bejelentést az esetről a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, amelynek munkatársai már vizsgálódnak az ügyben – nyilatkozta lapunknak László Szabolcs, az egység vezetője. Mint mondta, a tettes kilétét egyelőre homály fedi, és még azt sem tudni pontosan, hogy milyen fegyverrel lőhettek rá a madárra. A történtekkel kapcsolatban kifejtette, az esetleges anyagi káron túl az is nagy probléma, hogy egy sűrűn lakott utcában adtak le lövéséket. Hozzáfűzte, hasonló esettel még nem találkoztak az egység megalakulása óta.

{A}

Major Gábor, az Udvarhelyszéki Postagalambászok Egyesületének (UPE) elnöke közölte, ő maga is hallott az esetről. „El tudom képzelni, hogy valakit idegesítenek a galambok, meg is értem, de akkor sem ez a megoldás, hanem inkább fel kell keresni a madár gazdáját, hiszen párbeszéddel mindent meg lehet oldani” – fogalmazott. Mint mondta,

egy átlagos postagalamb ára 50–200 lej, de Romániában is vannak olyan példányok, amelyekért akár több százezer lejt is elkérhetnek, az ár a galambok versenyeken nyújtott teljesítményétől függ.

Persze a most elpusztított madár – az azonosító gyűrű tanúsága szerint – idén kelhetett ki a tojásból, így jó eséllyel csak eszmei értéke van. Persze az is lehet, hogy komoly eredményeket elért galambok leszármazottja, ami viszont lényeges anyagi kárt jelenthet. Major Gábor portálunknak azt ígérte, segítenek az elpusztult madár tulajdonosának beazonosításában, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy mielőbb kézre kerül a tettes. Közben a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip megkeresésünkre jelezte, nem érkezett hozzájuk bejelentés az esetről, ám mindenképp utánajárnak, hogy ki lőhette le a postagalambot.