Világháborús bombát találtak Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. június 11., 17:26

Vélhetően második világháborús bombára bukkantak kedden délután egy székelyudvarhelyi vállalkozás udvarán. A robbanószerkezetet a Hargita megye tűzoltóság pirotechnikai szakemberei szállították el.

Mintegy hatvan centiméteres robbanóeszközt találtak Fotó: Barabás Ákos

Tereprendezési munkálatok közben találták meg a földben a mintegy hatvan centiméteres bombát, amely nagyon közel volt a talajszinthez – fejtette ki lapunknak Katona Lóránt, a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség helyettes igazgatója, aki egységével a helyszínt biztosította a Hargita megyei tűzoltóság pirotechnikai szakembereinek megérkezéséhez. Tőlük tudtuk meg, hogy egy roppant veszélyes bombáról van szó, amely ha felrobban, akkor nyolcszáz méteres sugarú kőrben okozhat károkat.

{A}

A robbanószerkezetet vélhetően a második világháborúban dobták le, az akkor bevetett bombák nagy százaléka ugyanis nem robbant fel. Ezért lehet, hogy több hasonló szerkezetet is találtak már a környéken.

A szakemberek egyébként Csíkszeredába szállították a bombát, ahol egy későbbi időpontban megsemmisítik. Ha valaki hasonló robbanószerkezetekre bukkan, akkor mindenképp tárcsázza a 112-es segélyhívó számot.