Egyelőre állnak a bözödújfalusi templom újjáépítési munkálatai

Antal Erika 2019. június 11., 22:00

Nem kedvez az időjárás a bözödújfalusi tó partján épülő Összetartozás temploma munkálatainak: a nagy esőzések, a tó megnövekedett vízszintje hátráltatják a munkálatokat. 

Március legvégén még így álltak a munkálatokkal, amiknek augusztusra kellene elkészülniük Fotó: Haáz Vince

Érdeklődésünkre, hogy ilyen időjárási viszonyok között, ezzel az ütemben sikerül-e tartani a határidőhöz a templom befejezését, Csibi Attila erdőszentgyörgyi polgármester úgy fogalmazott, hogy reményei szerint tartani tudják a határidőket. De ha mégsem készülne el augusztus első szombatjára, amikor a Bözödújfaluról kitelepítettek találkozóját tartják, az se lesz nagy baj, hiszen

hosszú távra tervezik építeni a templomot, amelynek nem csak ennek az eseménynek kell megfelelnie, hanem a további száz esztendőnek is.

 „Kedd reggel egyeztettünk a munkálatokat végző kivitelezővel, a tervezővel és a megrendelővel. Hétfőn folytatjuk a munkát, amelyet az esőzések és a vízszint megnövekedése miatt szüneteltettük. Reméljük, az időjárás is kedvezni fog” – tette hozzá az elöljáró.

{A}

A sok eső miatt átázott a tó partján az a földhalom, amelyről a munkagépekkel megközelítették az építkezési területet, így arra, nem lehetett felhajtani, hiszen balesetveszélyessé vált a terület, ahogy az építkezési terület körül is úgy megnőtt a tó vize, hogy már-már a templom alapját is elérte.

A polgármester úgy a keddi beszélgetés után úgy véli, augusztusra megépítik a templomot, de a berendezését, a belső munkálatokat nem fogják tudni elkészíteni a késés miatt, ahogy a templom körüli területrendezést is is csak azt követően végzik el, ahogy a többi munkálattal megvannak.

A megépült templomban római katolikus, református, unitárius, görögkatolikus, görögkeleti és székely szombatos szimbólumokat helyeznek el a tervek szerint. 

A torony közel 18 méter magas lesz, ahová lépcső vezet majd, hogy kilátóként is használható legyen. Nem cserép-, hanem üvegteteje lesz, amelyet éjszakánként megvilágítanak.

Fotó: Haáz Vince

Ahogy azt korábban megírtuk, az Összetartozás templomának alapkövét tavaly, augusztus első szombatján helyezték el, és idén, pontosan egy évre rá tervezik a templom felavatását. Ahogy Személy Dénes, Bözödújfaluért Egyesület elnöke elmondta, amikor öt éve összedőlt a tó vizében álló római katolikus templom, a felszámolt falu, Bözödújfalu szimbóluma, az egyesület elhatározta, hogy nem hagyja veszni a jelképet, gyűjtésbe kezd, és valamit létrehoz annak helyében.

Bár akkor még nem döntötték el, hogy mi lesz az: egy kereszt, vagy templom, akkora hátszelet kaptak, hogy belevágtak a gyűjtésbe, és 

úgy határoztak, hogy az adakozókedv és a gyűjtés eredményességének függvényében kezdik majd el az építkezést.

Voltak, akik névtelenül tettek a templomi perselybe pénzt erre a célra, mások bankszámlára utaltak. Baja, Erdőszentgyörgy testvértelepülése egymillió forintot adományozott, Celldömölktől 500 ezer forintot kaptak, a Bethlen Gábor Alaptól tavaly ötmillió forint érkezett, a Maros megyei RMDSZ-vezetőségű önkormányzatok egyenként 15 ezer lej támogatást nyújtottak. Még 100 ezer eurónak kell összegyűlnie, hogy elég legyen a pénz a templom felépítésére.