Otthonról kérhető sorszám és időpont az udvarhelyi városházára

Kovács Eszter 2019. június 11., 15:47

Az ügyintézést hivatott megkönnyíteni a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnál az otthonról online is igényelhető sorszám, illetve időpont a különböző szakosztályokra. Az újítás jelentősen csökkentheti a várakozási időt.

Percek alatt igényelhető sorszám vagy időpont. Csak internetkapcsolatra van szükség Fotó: Beliczay László

Ugyan már működik egy sorszámadó készülék a városháza bejárata mellett, a torlódás, sorban állás elkerülése érdekében már online is lehet időpontot foglalni – jelentette be Zörgő Noémi. Amint a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől megtudtuk, a városháza honlapján az e-ügyintézés menüpont alatt található az online időpontfoglalás és sorszám opció.

„A kezelőfelületen kiválaszthatjuk, hogy melyik osztályra szeretnénk bejutni, aztán hogy pontosan milyen ügyben kérjük az osztály segítségét. Ezt követően felugrik egy ablak, ahová a telefonszámunkat és nevünket kell beírni, majd elküldeni” – mutatta a sajtóreferens. A továbbiakban a rendszer megkérdezi, szeretnének-e, hogy sms-ben értesítsenek a fejleményekről. Ha továbblépünk, abban a pillanatban visszajelez a rendszer, hogy lefoglaltuk a sorszámot, majd jön egy üzenet, amelyben további részleteket kapunk. Fontos tudni, hogy

a sorszámfoglalás az aktuális napon érvényes, tehát akkor lehet használni, ha még aznap szeretnénk ügyet intézni a hivatalban.

Amennyiben előre szeretnének időpontot foglalni, azt is ezen felületen lehet, ez esetben a felhasználó választhatja ki, hogy az ügyfélfogadási órarend mely napján, hány órától szeretne betérni a városházára.

Az online időponttal rendelkezők elsőbbséget élveznek a sorszámot kérőkkel szemben

– hangsúlyozta Zörgő Noémi. A kezelőfelületen elérhető osztályok előtt – a rendszer megfelelő működtetése érdekében – kijelzőket helyeztek el, ezeken követhető, éppen ki vár a sorára és ki következik.

Elektronikus tábla az ügyfélfogadó bejáratánál. Közli a programot Fotó: Beliczay László

Újítás az is, hogy a városháza bal oldali szárnyának földszintjén a különféle osztályok összes – lakosságot érintő – nyomtatványa elérhető egy nyomtató készüléken. „Ez tulajdonképpen egy érintőképernyős számítógép, amelyen kiválasztjuk a szükséges nyomtatványt, az meg helyben ingyen kinyomtatja nekünk” – magyarázta az illetékes. A polgármesteri hivatal szakcégtől bérli a berendezést, egyelőre a tesztidőszak erejéig, amennyiben igény mutatkozik rá, a továbbiakban is megtartják.

A rendszerben további bővítést terveznek, az elsődleges cél, hogy a hivatal összes, ügyfélfogadással foglalkozó osztálya online is elérhető legyen. A lakosságot arra ösztönzik, használják a könnyített online ügyfélfogadási lehetőséget, sőt meg is ajándékozzák az első huszonöt személyt, akik online foglalnak sorszámot vagy időpontot.

{A}