Először végeztek gerincstabilizáló műtéteket Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2019. június 11., 15:45

Először végeztek gerincstabilizáló műtéteket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház idegsebész szakorvosai az utóbbi egy hónapban. Ilyen beavatkozásokra eddig sem Hargita, sem Kovászna megyében nem volt példa. A beavatkozásokhoz szükséges orvosi anyagokat a kórház saját költségén szerezte be.

Már a csíkszeredai kórházban is tudnak végezni gerincstabilizáló műtéteket Fotó: Gábos Albin

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház könyvtártermében kedden ismertették az egészségügyi intézmény újabb előrelépését, a gerincstabilizáló műtétpremiert. Dr. Solti Norbert, a kórház idegsebész szakorvosa úgy fogalmazott, hogy régi álmuk valósult meg, hiszen az utóbbi hónapban három olyan műtétet sikerült elvégezniük, amelyre eddig Hargita és Kovászna megyében sem volt példa. Az operációkat kollégája, dr. Hajducsi Örs idegsebész szakorvos végezte, ő pedig segédkezett. Nemsokára újabb operációkra is sor kerül.

A beavatkozások előnye, hogy az egyetemi központokban akár nyolc hónapig is várni kell egy ilyen műtétre, míg a csíkszeredai kórházban egyelőre nincs várólista.

Hajducsi Örs Fotó: Gábos Albin

Dr. Hajducsi Örs idegsebész szakorvos a beavatkozás menetét ismertette. Mint magyarázta,

nehéz és bonyolult műtétről van szó, amely a beteg állapotától függően két és fél, de akár öt órába is telhet.

Ezt a fajta gerincstabilizáló műtétet gerinctöréskor, illetve a krónikus csigolyacsúszás (spondilolisztézis) esetében végzik. A beavatkozás során csavarokat fúrnak a csigolyatestbe, amelyeket orvosi titán rúddal kötnek össze, így azok átveszik a terhelést a csigolyáktól. A műtét során röntgengépet használnak, amelynek segítségével két irányból, elölről és oldalirányból is térbeli képet kapnak az érintett gerincrészről.

Solti Norbert Fotó: Gábos Albin

Az elmúlt egy hónapban egy Kovászna megyei 59 éves férfit műtöttek meg, akinek megsérült a gerince egy baleset folytán, és fennállt a lebénulás veszélye, továbbá két Hargita megyei, spondilolisztézisben szenvedő pácienst: egy 48 éves nőt és egy 72 éves férfit. Utóbbi két esetben a betegek olyan fájdalommal éltek, hogy járni is alig tudtak, ezért volt szükség a beavatkozásra.

A műtétek jól sikerültek, jelentősen hozzájárulva a betegek életminőségének javulásához.

Mint megtudtuk, a kórház egyelőre önerőből szerzi be a szükséges anyagokat a beavatkozásokhoz, például csak az implantátumok (a csavarok és a titán rudak) egy egyszerűbb műtét esetén 500 euróba, azaz több mint 2300 lejbe kerülnek. A szakorvosok abban reménykednek, hogy sikerül bekapcsolódni az országos programokba, és központi finanszírozást szerezhetnek ezekhez az operációkhoz. Szükségük van ugyanis orvosi eszközökre is, amelyeket jelenleg egy bukaresti cég biztosít számukra, futárszolgálattal.

Fotó: Gábos Albin

Hátra van az új műtőblokk alakítása

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a megyében premiernek számító gerincstabilizációs műtétek kapcsán elmondta, a kórház fejlődésének újabb lépése, hogy már van lehetőség helyben elvégezni ezeket az operációkat. Borboly Csaba, a kórházat fenntartó Hargita megyei önkormányzat elnöke pedig arról beszélt, hogy már többedjére írták ki a közbeszerzést az új műtőblokk kialakítására, és június 18-ig várják az ajánlatokat. Reméli, hogy ezúttal megvalósulhat a beruházás, amellyel jelentősen megkönnyítenék a műtőorvosok munkáját. Ugyanakkor gratulált a szakorvosoknak, mint fogalmazott, hiába volnának a fejlesztések, ha nem lennének elhívatott szakemberek.

{A}