Ilyen ütemben növelnék az utaslétszámot a vásárhelyi repülőtéren, hogy önfenntartó legyen

Simon Virág 2019. június 11., 12:28

Évi húszszázalékos utaslétszám-növekedést szeretnének elérni a marosvásárhelyi reptéren, illetve azt, hogy legalább 2024-ig kifizetődő legyen a légikikötő működése. Azért 2024-ig, mert azután semmiféle állami támogatást nem kaphatnak a repülőterek.

Budapestről, Londonból és Memmingenből lehet heti rendszerességgel Marosvásárhelyre utazni Fotó: Haáz Vince

Tavaly csupán fél évet működött a marosvásárhelyi reptér, és az utaslétszám 63 ezer volt. Mivel minden évben legalább húsz százalékkal több utassal szeretnének számolni,

az idei cél 153 ezer utas,

amit Peti András reptérigazgató szerint teljesíteni is tudnak. Különösen azért, mert a nyári idényben charterjáratok is működnek.

A marosvásárhelyi reptéren folyamatosan terveznek és dolgoznak, jelenleg készül a vendéglő és bisztró, illetve napokon belül megérkezik az a lift, amellyel mozgáskorlátozott személyeket tudnak beemelni a repülőgépbe. Több nagylélegzetű munkálat iratcsomóját már előkészítették, amelyek szakhatósági engedélyezésre várnak – szeretnék bővíteni a repülőgép-parkolót és a kifutópályát, valamint új utasfogadó terminált építenének. A tervezett beruházások értéke eléri az 50 millió eurót.

Jelenleg azonban a meglévő, betervezett utaslétszám nem teszi lehetővé, hogy a marosvásárhelyi légikikötő önfenntartó legyen, így a törvények értelmében állami támogatást kért. Az érvényes jogszabály lehetővé teszi, hogy azok a repterek, amelyek nem tudják fedezni a működési költségeket, támogatásban részesüljenek. Az országban legalább hét ilyen légikikötő van, a marosvásárhelyi mellett többek között a nagyváradi, nagybányai, szatmárnémeti és aradi is.

{A}

Mint Peti András elmondta, a Maros megyei önkormányzattól kértek, és a tanács költségvetésében jóvá is hagytak 4,8 millió lejt, amivel a reptér fedezni tudja az idei költségvetési hiányt. Románia uniós engedéllyel 2024-ig tud állami támogatást nyújtani a kis repülőtereknek működési költségekre. Peti András szerint a marosvásárhelyi reptér is addig kaphat állami segítséget, azután viszont meg kell állnia a saját lábán. Ehhez pedig

az éves utasforgalom legalább 700 ezer kell legyen.

mi az újdonságokat illeti, érdemes figyelembe venni, hogy szeptemberben két hétre átirányítják a memmingeni járatot, hiszen a németországi légikikötőn munkálatokat fognak végezni. Marosvásárhelyről ez idő alatt a friedrichshafeni repülőtérre lehet utazni, amely a Boden-tó mellett található, nagyon közel Svájchoz, Ausztriához, festői környezetben és ideális helyen, hogy oda repülve onnan különböző kirándulásokat szervezzenek az érdeklődők. Peti András szerint ha elég érdeklődő és utas lenne, akkor kezdeményeznék, hogy ez a járat is megmaradjon a memmingeni járat újraindulása után.