Összegyűjtik az adományként kiosztott tizenhét tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszert

Bíró Blanka 2019. június 10., 19:00

Házról házra gyűjtik össze a hatóságok a lejárt szavatosságú vajat, növényi zsiradékot és margarint, amelyet külföldről adományba kaptak a háromszéki Előpatak község lakói június elején. 

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője portálunknak elmondta, a több mint 17 tonna kiosztott lejárt szavatosságú adományból eddig másfél tonnát gyűjtöttek össze. Nem reménykednek abban, hogy ennél már sokkal többet találnak, mert a hír hallatán

a családok megijedtek, kidobták az élelmiszert, vagy odaadták az állatoknak.

{A}

Sikó-Barabási Sándor azt is elmondta, az élelmiszerek szavatossága már azelőtt lejárt, hogy Romániába küldték. Az adományozó telefonon jelentkezett, arra hivatkozott, hogy elvégeztek egy vizsgálatot, amiből arra következtettek, hogy a lejárt szavatosság ellenére a termékek még fogyasztásra alkalmasak.

A romániai törvények nem teszik lehetővé a szavatossági idő meghosszabbítását, bármit mutatnak ki a vizsgálatok

– mondta a szakember. Hozzátette, elemzik a lehetőségét, hogy a begyűjtött vajat és margarint meg kell semmisíteni, vagy odaadományozhatják egy kutyamenhelynek. A kísérő dokumentumokat az országos hatóságnak továbbítják, az dönti el, hogy miként veszi fel a kapcsolatot az adományozó ország hatóságaival.

Az előpataki Pünkösdista Egyház külföldről kapott egy élelmiszerekből és ruhából álló adományt, amit június 1-jén és 2-án kiosztott az előpataki, árapataki, hídvégi és hetei rászoruló hívek között. Egy lakossági bejelentés nyomán derült ki, hogy az adományban kapott vaj és margarin szavatossága már egy hónappal korábban, május 5-én lejárt. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek, a helyi önkormányzat, a prefektúra és a rendőrség munkatársai a helyszíni vizsgálatok során kiderítették, hogy a Pünkösdista Egyház 7042 kilogramm növényi margarint, 5172 kilogramm növényi zsiradékot, 5396 kilogramm vajat, valamint 1896 kilogramm ruhát és lábbelit kapott külföldről, amit két nap alatt szétosztott a hívek között.