A Kiss lányok újabb sakksikerei

Gergely Imre 2019. június 10., 14:30

Bronzérem, illetve ötödik helyezés az iskolások sakk Európa-bajnokságán villámsakkban a gyergyóalfalvi Kiss nővérek eredménye. Ugyanakkor klasszikus sakkban is az élmezőny közelében szerepeltek.

A dobogóra állhatott

Az Európai Sakkunió május 30. és június 9. között rendezte Mamaián az iskolások európai sakkbajnokságát. Románia válogatottjának színeiben két székelyföldi kislány is jelen volt a versenyen, Kiss Abigél az U9-es, testvére, Hanna az U11-es korosztályban küzdött meg a kontinens legjobbjaival.

Az előzetes elvárás a legjobb tízbe kerülés volt a villámsakk versenyszámban, ahol több mint harminc fiatal sakkozó alkotta a mezőnyt korosztályonként. Ehhez képest nagyszerű eredmény Abigél harmadik helyezése, és Hanna ötödik helye – mesélte az édesapjuk és egyben edzőjük, Kiss Arnold.

A gyergyóalfalvi Sövér Elek-iskola tanulói és a Marosvásárhelyi ISK igazolt sportolói számára ezek a sikerek nem a semmiből jöttek, hiszen korosztályukban országos bajnoki cím, illetve ezüstérem birtokosai, és Abigél egy éve szintén bronzérmes volt az ifjúsági rapid- és villámsakk Európa-bajnokságon.

A lányok nagyon sokat köszönhetnek két edzőjüknek, Barátosi Józsefnek és Gál Imolának, hiszen egy nagyon nehéz versenyen bizonyítottak. Tizenegy napon át zajlott a viadal, ahol minden délután egy-egy mérkőzésük volt a klasszikus sakk versenyszámban, amelyek között volt, amely négy óránál is többet tartott. Itt mindketten a középmezőnyben végeztek.

Emellett kellett koncentrálniuk egy teljesen más képességeket igénylő megmérettetésen, a villámsakkban, ahol reális éremesélyekkel indultak, és amelynek eredménye volt a harmadik, illetve a szintén kiemelkedőnek számító ötödik helyezés.

A versenyzés és a mérkőzésekre való felkészülés napi 6–7 órát jelentett. Ez már kőkemény sportteljesítmény volt, és egy kicsit sem tengerparti nyaralás

– fogalmazott Kiss Arnold. Kiss Hanna és Abigél a vakációban sem sokat lazíthat: Kolozsváron és Neptunon várnak rájuk újabb nemzetközi versenyek, és Jászvásáron a Marosvásárhelyi ISK keretével a csapatbajnokságon vesznek részt.

Tervben van az augusztusban Észtországban esedékes ifjúsági rapid- és villámsakk Európa-bajnokságon való szereplésük, ha az anyagi feltételek megengedik.

{A}