Összesen 161 zarándok szorult egészségügyi ellátásra a csíksomlyói pünkösdi búcsún

Iszlai Katalin 2019. június 08., 21:24

A becslések szerint idén több zarándok látogatott el a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, ez pedig az ellátásra szorulók számán is meglátszott: a korábbi évekhez képest több személy fordult különböző panaszokkal az egészségügyi csapatokhoz, sőt egy mentőhelikopter bevetésére is szükség volt.

Fotó: Barabás Ákos

Több személy szorult egészségügyi ellátásra idén a csíksomlyói pünkösdi búcsún – tájékoztatta a Székelyhont Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója. Mint mondta, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ezúttal több zarándok látogatott a nyeregbe a korábbi évekhez képest. A mentőszolgálat 122 fős személyzete az önkéntesekkel öt helyszínen biztosított egészségügyi ellátást, a sátraknál 142 beteget láttak el.

Péter Szilárd elmondása szerint főként magas vérnyomás miatt riasztották őket, 42 ilyen esetet jegyeztek, de

gyakori panasz volt az eszméletvesztés és a különböző traumák is,

ezekből 21-21 eset történt. Több személyt láttak el továbbá allergia, hasi görcsök és szívbetegség miatt is. Utóbbi kategóriába tartozik az idei búcsú legsúlyosabbnak számító esete,

egy személy ugyanis szívinfarktust szenvedett a nyeregben.

Őt azonnal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályára szállították, ahonnan mentőhelikopterrel vitték tovább Marosvásárhelyre. Péter Szilárd végül köszönetet mondott a sátraknál tevékenykedő 122 személynek – amelyből 18 orvos volt – az ellátásra szorulók egészségügyi ellátásában nyújtott tevékenységük miatt.

{A}

A mentőszolgálat munkatársai mellett a Hargita megyei tűzoltóság rohammentő-szolgálata (SMURD) is szerepet vállalt a sérültek ellátásában. Alina-Maria Ciobotariu, a tűzoltóság szóvivője megkeresésünkre elmondta, a mentőpontoknál 19 személyt láttak el, ebből kettőt kórházba is kellett szállítaniuk. Így tehát összesen 161 zarándok szorult egészségügyi ellátásra az idei búcsún.

Az egészségügyi panaszokat leszámítva nem akadt sok dolga a nyeregben szolgálatot teljesítő több száz rendőrnek, csendőrnek és tűzoltónak. Akárcsak a korábbi években,

a zarándoklat szabálysértés és rendbontás nélkül ért véget

– emelte ki érdeklődésünkre Gheorghe Suciu, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség szóvivője.