Esőben és napsütésben zajlott a csíksomlyói búcsús szentmise

Székelyhon 2019. június 08., 12:18

Esőben és napsütésben zajlott a 2019-es fogadalmi pünkösdi búcsús szentmise a csíksomlyói Hármashalom-oltár előtt, pünkösdszombaton, a történelmi pápalátogatás után egy héttel.

Fotó: Barabás Ákos

A zarándokok többsége megérkezett a csíksomlyói búcsús szentmise helyszínére, a Hármashalom-oltárhoz. Az egyházi jelvényeket és a szentmisén szolgálatot tevő papságot magában foglaló kordon is felért a Salvator-kápolnához, ahol a hagyományoknak megfelelően elénekelték az Egészen szép vagy Mária egyházi éneket. Innen indultak tovább az oltárhoz az egyházi méltóságok.

Az egyházi méltóságok  innen ereszkedtek a zarándokok között az oltárhoz, ahol kezdetét veszi az ünnepi szentmise, amin a csíkcsomortáni születésű Pál József Csaba temesvári megyéspüspök tart szentbeszédet. A zarándoklat mottójául az „Íme, az Úr szolgálóleánya” bibliai idézetet választották.

Fotó: Barabás Ákos

A zarándokok a szentmisén szolgálatot tevő kántor és kórus vezetésével a mise kezdete előtt Mária-énekeket énekeltek. A világi méltóságok, politikusok is elfoglalták helyüket az oltár előtt. A búcsún részt vett többek között Áder János, Magyarország elnöke, aki feleségével minden évben részt vesz a csíksomlyói pünkösdi búcsún, illetve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Fotó: Barabás Ákos

A szentmise kezdetén Urbán Erik, a ferencesek Szent István királyról nevezett erdélyi rendtartományának újonnan kinevezett vezetője köszöntötte a búcsú résztvevőit.

Fotó: Barabás Hajnal

Jakubinyi György érsek is üdvözölte az egybegyűlteket, megemlékezve Ferenc pápa egy héttel ezelőtti történelmi csíksomlyói látogatásáról. Elmondta, a szentatya megígérte, hogy amit kértek tőle, azt meg fogja valósítani, és imádkozik az itteni emberekért. A gyulafehérvári érsek megköszönte a pápalátogatás résztvevőinek a fegyelmet, amit tanúsítottak.

Fotó: Barabás Ákos

A csíksomlyói nyereg egyébként még a múlt szombati pápai mise jegyeit viseli magán. A zarándoklat szervezői meghagyták a helyszínen az ívelt tetőt, amelyet ideiglenesen szereltek fel a pápai misére a hármashalom oltár elé, a megnagyobbított ledeszkázott tér fölé.

A máskor füves, gyepes területen most a múlt heti sártenger megszáradt tájképe emlékeztet a pápai misére. A zarándokoknak ezúttal az erős napsütés okoz inkább nehézséget, bár akadnak, akik az időjárás előrejelzés alapján ezúttal is gumicsizmával érkeztek a búcsú helyszínére. Az oltár mellé ezúttal a csíksomlyói Mária-kegyszobor másolata került ki – írja az MTI.

Fotó: Barabás Ákos

Kásler Miklós: az idei csíksomlyói búcsú eltér a korábbiaktól

Az idei csíksomlyói búcsú eltér a korábbiaktól – mondta szombaton az MTI-nek telefonon Csíkszeredából az emberi erőforrások minisztere, utalva arra, hogy a kegyhelyet egy héttel ezelőtt felkereste Ferenc pápa, és misét mutatott be. Kásler Miklós felidézte, hogy milyen feladata volt az eseménnyel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi): a tárca előkészítette a pápalátogatást, hogy a pápa érzékelje az erdélyi római katolikus egyház „ősiségét, folyamatosságát, jelenlétét”, és azt a jelentős szerepet, amelyet az évszázadok során betöltött. A minisztérium különböző ismertetőket adott át neki, többek között a magyar szenteket bemutató könyvet. Eljuttatták Csíkszeredába a Szent László-ereklyét, amely ott volt a pápa által bemutatott szentmisén a csíksomlyói nyeregben. A minisztérium a pápalátogatást követő hetet kitöltötte kulturális, művészeti, történelmi hagyományőrző előadások sorozatával. Hat magyarországi színház tartott előadást Székelyföldön. A Magyarságkutató Intézet 144 történelmi előadást tartott történelmi, néprajzi, kulturális témakörökben. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Magyar PEN Club együttesen készített programokat. Ezenkívül négy, szabadtéren kialakított színpadon helyi együttesek léptek fel, továbbá mintegy 50 ezer tájékoztató füzetet osztottak szét – sorolta.

Fotó: Barabás Hajnal

Hallgatunk-e a csíksomlyói Szűzanya szavára, azt tesszük-e, amit Jézus mond? Fontos az összetartás és az Istenbe vetett bizalom, mert csak így építhetünk jövőt

– hívta fel a figyelmet szentbeszédében a csíksomlyói búcsú szónoka. Az úzvölgyi konfliktusról elmondta: fáj, ami ott történt, de nem engedhetjük, hogy elszabaduljanak az indulataink, meg kell őrizni emberi és keresztény méltóságunkat, úgy, ahogy Széchenyi mondotta:

kővel dobálnak, mi a kövekből lépcsőket építünk

– emelte ki.

{K1}

A szentmise végén a főcelebráns, Pál József Csaba püspök kegytárgyakat áldott meg. Ezt követően a hívőket püspöki áldásában részesítette, majd a magyar, székely és pápai himnuszok eléneklésével ért véget a búcsús szentmise.

{A}