Semmi meglepő: újabb halasztás Rádulyék ügyében

Antal Erika 2019. június 09., 13:30

Alig egy héttel az előző tárgyalás után, pénteken sem történt előrelépés Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos büntetőperében; a csíkszeredai polgármester jelen volt a Maros Megyei Törvényszéken, az alpolgármester ellenben nem, őt az ügyvédje képviselte.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Mikor lesz előrelépés a perében? Fotó: Pinti Attila

Az újabb halasztást a SRI kérte, ugyanis még nem volt idő arra, hogy válaszoljon a védőügyvédek kérdésére, vagyis, hogy milyen eszközöket használt a két csíkszeredai elöljáró megfigyelésére, lehallgatására. Ahogy arról már több alkalommal is írtunk,

Ráduly és Szőke jogi képviselői arra kíváncsiak, hogy a módszerek, amiket a titkosszolgálat használt, mennyire voltak törvényesek, vagy éppen törvénybe ütközött-e a lehallgatásuk, a telefonbeszélgetéseik rögzítése.

Ezt a kérést még tavaly fogalmazták meg első ízben az ügyvédek, azóta hónapról hónapra, hétről hétre tart az ügy halasztása, érdemleges válasz még nem érkezett. Megírtuk azt is, hogy

a SRI zárt levélben elküldött egy választ, a borítékot azonban titkosítás védte, nem állt senkinek jogában felbontani.

A SRI többek között 29 hang- és videofelvételt készített Ráduly Róbertről, illetve Szőke Domokosról, bár az még nem tudható, hogy ezt milyen módon bocsátotta a DNA rendelkezésére. Ráduly ügyvédje kérte a teljes, erre vonatkozó iratcsomót, hangsúlyozva, hogy nem a személy érdekli, aki a felvételeket készítette, hanem

azt szeretné pontosan tudni, hogy a felvételek és más jellegű, a SRI által összegyűjtött anyagok milyen módon, milyen iratokkal voltak átadva a DNA-nak.

{A}

A kért dokumentumokból ugyanis kiderülhet, hogy a SRI folytatta-e le, vagy sem a bizonyítási eljárást. Mivel a SRI nem kivizsgáló szerv, a törvények értelmében nincs joga bizonyítási eljárást végezni. Ha mégis ezt tette, akkor a bizonyítási eljárást semmissé nyilváníthatják, ami azt jelenti, hogy a videó- és hangfelvételeket (telefonlehallgatásokat) nem lehet felhasználni a vádlottak ellen.

A következő tárgyalást június 14-ére tűzték ki. 

Előzmények

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.