Vállalkozói konferenciát tartottak Székelyudvarhelyen

Széchely István 2019. június 07., 15:08

Az üzleti modell kidolgozásáról, a brandarchitektúra szerepéről, ügyfélkapcsolat-menedzsment és vállalati erőforrás tervező rendszerek bevezetéséről tartottak vállalkozói konferenciát csütörtökön Székelyudvarhelyen. A hallgatóságot alkotó üzletemberek tulajdonképpen arról kaphattak tömör tájékoztatást,

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallott ismeretlen betűszavakkal, idegen kifejezésekkel kell megbarátkozzanak a kis- és középvállalkozók ahhoz, hogy növelni tudják cégük hatékonyságát a CRM, illetve ERP rendszerekkel. Egy laikus számára nem kis kihívást jelent a szoftveres fejlesztés és a brandarchitektúra szerepének, illetve a tárgykörbe tartozó fogalmak megértése, de amint az az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége által megszervezett, kora estébe hajló üzleti konferencián kiderült, ez még a kis- és középvállalkozások egy része számára is ismeretlen terep.

A CRM (Customer Relationship Management) ügyfélkapcsolat-menedzsmentet jelent, lényegében egy, a vállalkozás és az ügyfelek közti kapcsolat kezelésére szolgáló szoftver. Áttekinthetővé teszi ezt a részterületet, akárcsak a jóval kiterjedtebb, vállalati erőforrás tervező ERP (Enterprise Resource Planning) rendszer, amelynek általában a részét képezi.

Noha ezek a számítógépes programok komoly segítséget nyújthatnak a cég hatékonyságának a növelésében, bevezetésük az ismeretlentől való félelem miatt rendszerint nagyon nehéz

– a középvezetők, eladók, és általában a számítógépen dolgozó alkalmazottak nehezen cserélik le Excel-táblázataikat és jegyzetfüzeteiket – mondta el előadásában az esemény kiemelt előadója, Kósza Aliz, a romániai piac egyik nagy tapasztalattal rendelkező üzleti mentora.

{A}

Az esemény a nevét Soft4biz-re változtató, mára főként az említett integrált vállalatirányítási rendszerek kis- és középvállalkozásoknál történő bevezetésével foglalkozó Simanit Ibs kft. bemutatásával kezdődött, amelyen a cég kereskedelmi igazgatója felvázolta a 15 éves vállalkozás múltját és azt, hogy Kósza Aliz segítségével miként jutottak el a jelenlegi üzleti modellhez, termékskálájuk jelentős lecsupaszításával. Ez ugyanis fontos – hangsúlyozta az esettanulmányra épített és a brandarchitektúra szerepéről szóló előadásában Kósza Aliz – különben az ügyféligények hatására gyom módjára elszaporodhatnak egy cég szolgáltatásai és kezelhetetlenné válik a helyzet.

A legnagyobb hiba, amibe a vállalkozások rendszerint belesodródnak, hogy azt hoznak a piacra, amit ügyfeleik kérnek. „Ez a tapasztalat hiányából fakad. Nem számít, hogy mi a cégnek a neve, nem számít, hogy van brandje vagy nincs, nem számít, hogy összefüggenek-e egymással a termékek” – fogalmazott az üzleti mentor, aki szerint

a vállalkozások számára a jövőkép meghatározása alapvető fontosságú. Meg kell vizsgálják, mi az, amihez a legjobban értenek és azt kell megfogalmazzák a jövőképben, amire már lehet brandarchitektúrát, termékportfóliót építeni.

A jövőkép meghatározása nem egy olyan dolog, aminél az sem számít, hogy igaz vagy nem, és amit elegendő feltenni a honlapra, „ez a vetőmag, amiből növekedik a vállalat, ha öntözzük” – mondta a szakember, szemléltetésképpen bemutatva egy hasonló struktúrára épülő üzleti modellt.

A továbbiakban a Soft4biz képviseletében Jancsó Ernő tartott előadást a CRM és ERP rendszerekről, illetve a kifejezetten kis- és középvállalatok számára kifejlesztett, nyílt forráskódú Odoo rendszerről, ami szabadon fejleszthető, kiegészíthető különböző modulokkal és így teljesen testre szabható. Mindezek dacára jóval olcsóbban, tízezer eurónál kevesebb ráfordítással bevezethetők az óriáscégek számára kifejlesztett, de korábban más megoldás híján sok középvállalat által is használt több tízezer eurós vállalatirányítási szoftvereknél.

A Gondűző szállodában megszervezett konferencia Téglás Rezső szakmai közösségek fontosságáról szóló előadásával zárult, majd a Big Wine borkereskedés borkóstolóján és vacsorán vehettek részt a konferenciára ellátogató üzletemberek.