Három zarándokvonattal mintegy kétezren érkeznek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra

Kovács Attila 2019. június 07., 10:04

Ebben az évben is három zarándokvonattal érkeznek Magyarországról a csíksomlyói pünkösdi búcsú részvevői. A Boldogasszony Zarándokvonat, illetve a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesített szerelvényei összesen mintegy 2000 utast szállítanak.

Az egyesített szerelvényt a Szent István-mozdony húzza. Archív Fotó: Kovács Attila

A Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz egyesített zarándokvonatokat idén is, akárcsak az elmúlt évben, a Szent István tiszteletére feldíszített mozdony húzza. A mozdonyon piros alapon Szent István király lovas szobra látható, valamint a szarkofág kőfaragvány motívuma.

{A}

A sárga és fehér alapszíneken az egykori koronázóváros, Székesfehérvár címere és neve, valamint a „Szent István városa” felirat jelenik meg. A „Jósággal közeledsz a jóhoz” idézet Szent István fiához írott intelmei közül való.

Egyesített szerelvény

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult el csütörtök késő este, Budapesten, a Keleti pályaudvaron csatlakozott hozzá a Székely Gyors, majd a tizenhat vasúti kocsival közlekedő össznemzeti zarándokvonat Erdély felé haladt tovább. Nagyvárad, Kolozsvár, Kalotaszeg, Dés, Gyergyószentmiklós érintésével péntek este érkezik Székelyföldre az egyesített szerelvény, utasait a felcsíki és alcsíki településeken szállásolják el.

Archív Fotó: Kovács Attila

Szombaton 9.17 és 9.40 óra között a zarándokvonatok két irányból Csíkszeredába érkeznek, utasaik részt vesznek a csíksomlyói pünkösdi búcsún, majd másnap Gyimesbükkbe, az ezeréves határhoz tart az egyesített szerelvény, amely hétfőn hagyja el Székelyföldet.

{K1}

Nyolcadik alkalommal indult el a csíksomlyói búcsúra a Boldogasszony Zarándokvonat, amely Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely érintésével csütörtök este érkezett meg Gyergyószentmiklósra. Utasai pénteken Gyimesbükkbe, az ezeréves határhoz látogatnak. A szerelvény szombaton reggel 7.43 órakor fut be a csíkszeredai vasútállomásra, a zarándokok innen indulnak a csíksomlyói búcsúra. Pünkösd vasárnapján Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.