Indul a szelektív hulladékgyűjtés Maros megyében

Antal Erika 2019. június 07., 15:59

Marosvásárhelyen egyelőre még nem is körvonalazódik, mikortól tudja szelektíven gyűjteni a lakosság a szemetét. Ugyanis míg léteztek korábban itt-ott úgynevezett gyűjtőpontok, mára ezek is eltünedeztek.

A szelektáló állomás az európai normák szerint működik, már csak a lakosságtól kell európai módon begyűjteni a szemetet Fotó: Haáz Vince

Aki komolyan gondolja, hogy szétválasztja a háztartásában keletkező szemetet, nem talál ma már olyan begyűjtőt, ahonnan szelektíven jut tovább a hulladéktelepre a papír, a műanyag, az üveg és a háztartási szemét. 

{A}

Tóth Brezovszky Andrea, a Maros megyei önkormányzat által működtetett Ecolect Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, eddig Maros megye hat régiójával kötöttek szerződést a versenytárgyalásokat követően. Kerelőszentpálon és környékén, az 1-es zónában július 1-én indul a szelektív hulladékgyűjtés és annak elszállítása. A 2-es zóna Marosvásárhely, ahol még megoldatlan a helyzet.

A kertes házaktól a műanyag szemetet elszállítják, de a tömbháznegyedek lakói továbbra is az általános, mindent elnyelő kukákba ürítik a hulladékot.

Voltak gyűjtőpontok, ahol üveget, műanyagot, vagy papírt átvettek, a szociális hálók jóvoltából tudhatott ezekről a környezettudatos vásárhelyi lakos, de egy idő óta ezek is megszűntek, bezártak, nem lehet a nyomukra bukkanni. 

Fotó: Haáz Vince

A 3-as régió Maros megyében, Segesvár és környéke, a 6-os Balavásár és a környező települések. Itt is július közepe felé várható, hogy beindul a szemétgyűjtés – mondta Tóth Brezovszky Andrea. Szászrégen és Mezőrücs környékét illetően is lezárultak a tárgyalások, azonban az előző, szemételhordással foglalkozó cég a gyűjtőállomásokon olyan sok szemetet felhalmozott, hogy előbb attól kell megszabadulni. 

Falvakban 1100 literes konténereket helyeztek ki, azokba lehet szelektálni a szemetet, akinek szüksége van rá, az komposztáláshoz szükséges tartályt is igényelhet, hogy a felbomló, szerves hulladékot abban hasznosítsa, biotrágyát készítve ezáltal a kertje számára.