Közel háromszáz lakás tartozik Székelyudvarhely ügykezelésébe

Kovács Eszter 2019. június 17., 22:03

Már kilakoltatásra is sor került Székelyudvarhelyen abban a tavaly óta zajló ingatlanfelmérési eljárásban, amellyel a városvezetés a tulajdonában lévő lakások helyzetét igyekszik tisztázni. Mint kiderült, az elmúlt években voltak visszaélések a lakások használatát illetően.

A Kossuth Lajos utcában is több ingatlan kiürül, a későbbi rendeltetésükről még nem született döntés Fotó: Barabás Ákos

Összesen 275 lakás, egy garázs, egy pince, illetve egy irodahelyiség képezi Székelyudvarhely városának ingatlantulajdonát, természetesen a köz- és más intézmények épületeit leszámítva. A „lakásvagyon” évekig a közművek, azaz az Urbana Rt. ügykezelésébe tartozott, az ingatlanok kezeléséért a cég felelt, tudtuk meg a hivatal sajtószóvivőjétől.

A vállalat feladata volt a lakások bérbeadása, illetve az ingatlanok állapotának megőrzése. Kijelenthető, hogy ezek nem jelentettek prioritást a tíz évre szóló szerződés ideje alatt

– hangsúlyozta Zörgő Noémi. Tehát a lakások sorsáról, arról, hogy pontosan kik használhatják azokat, közvetlenül nem dönthetett a helyi önkormányzati képviselő-testület. A tízéves szerződés lejártával azonban a jogviszony megszűnt ugyan, de az előző városvezetés nem vette vissza az ingatlanok ügykezelését.

„2018 óta a jelenlegi önkormányzat tanácsi határozattal visszavette a szóban forgó ingatlanok kezelését. Ezzel egy időben elkezdődött ezeknek a lakásoknak a felmérése: a leltár mellett állapotfelmérés is történt. Kiderült például, hogy több olyan ingatlan van, amelyek lakhatásra nem alkalmasak, de olyanra is fény derült, hogy jogtalanul laknak ezekben az ingatlanokban” – válaszolt kérdésünkre a szóvivő. Bár a helyzetfelmérés már tavaly elkezdődött,

a „megörökölt kusza helyzet” miatt lassan haladt a munka.

Továbbra is elsődleges szempont a jogi viszonyok tisztázása, illetve a lakások állapotának feljavítása: minderre azért van szükség, mert több olyan ingatlan is van, amelynek más rendeltetést szán a hivatal.

{A}

A lakások zömében az elmúlt években is laktak, őket minden esetben tájékoztatta a hivatal – biztosított a sajtóosztály.

Több olyan eset van, amelyekben a városháza máshol biztosít majd lakást az érintetteknek. Ennek azonban elsődleges feltétele, hogy ezeknek a lakóknak ne legyen elmaradásuk a lakbérnél

– fejtette ki az illetékes. Azonban óhatatlanul sor került és fog kerülni a jövőben is kilakoltatásokra – tudtuk meg –, amennyiben ugyanis tartozása gyűlt fel a bérlőnek (amely a 90 napos türelmi időt is meghaladta), illetve ha a lakó, bérlő nem vette figyelembe a lakóközösséggel szemben elvárt alapnormák betartását, akkor a hivatal lépett.

A városvezetés tehát nem rejti véka alá, hogy az elmúlt időszakban valóban történetek kilakoltatások. „Ugyanúgy, ahogyan több más területen sem volt korábban fontos a tiszta viszonyok megteremtése, ez a terület is elhanyagolt állapotban volt, nem volt gazdája. A jelenlegi városvezetés azonban a tiszta viszonyok megteremtését és a jogos használat elsődlegességét tartja szem előtt ebben a kérdésben is” – tolmácsolta a városvezetés álláspontját a sajtószóvivő.