Útlezárások pünkösdkor Csíkszeredában

Székelyhon 2019. június 05., 21:55

Részleges és teljes útlezárásokra lehet számítani a pünkösdi búcsú idején Csíkszeredában. Ugyanakkor közterületeken tilos a kereskedelmi tevékenység is, csak magánterületeken szabad az árusítás, a helyi polgármesteri hivatalnál kiváltott engedéllyel.

Zarándokok a nyeregben. Komoly szervezést igényel, hogy mindannyian időben kijuthassanak. Archív Fotó: Veres Nándor

A vonatkozó polgármesteri rendelet szerint pénteken reggel 6-tól este 8 óráig tilos lesz a parkolás a Szék útján, valamint a Kájoni János, a Taploca és a Nagymező utcában. Ezt követően szombat reggel 6 óráig érvénybe lép a részleges útlezárás ezekben az utcákban, kivéve a Taploca utcát. Az említett utcákba csak a közelben lakók és a polgármesteri hivatal által kibocsátott kereskedelmi engedéllyel rendelkező kereskedők hajthatnak be.

Behajtási tilalom

Szombaton reggel 6 órától éjfélig tilos lesz a közlekedés a Nagyrét utcában (a Lukoil benzinkúttól a Márton Áron utcáig), a Taploca utcában, a Márton Áron utcában (a Román Fejlesztési Banktól, azaz a BRD-től a Szék útjáig), a Szék útján, a Kájoni János utcában (a 2-es és 22-es házszámok között), a Csíkpálfalva felé vezető úton (a Nagymező utcáig), valamint a Nagymező utcában. Utóbbi utcába vasárnap 16 óráig csak a hatóságok, mentők és más engedéllyel rendelkező intézmények, illetve kereskedők hajthatnak be járműveikkel. A Szék útja szintén vasárnap 16 óráig lesz lezárva a forgalom elől.

A behajtási engedélyek a polgármesteri hivatal 132-es irodájában igényelhetők. Az engedéllyel rendelkező autók is csak a Jakab Antal Tanulmányi Ház, a Caritas, illetve a Fodor-ház udvaráig hajthatnak be a lezárt övezetbe, a Nagymező utcán keresztül.

Fontos tudni még, hogy nem szükséges behajtási engedélyt igényelniük azoknak, akik a lezárt övezet utcáiban laknak. A behajtási engedélyekről bővebb információ a 0266–315120-as telefonszám 101-es belső számán igényelhető.

Tilos a kereskedés közterületen

A pünkösdi búcsú idején péntektől vasárnapig tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység a közterületen (járdán, úton). A Szék útján és a Kájoni János utcában csak magánterületeken folytatható kereskedelmi tevékenység, a tulajdonos beleegyezésével, azaz az általa kitöltött befogadói nyilatkozat felmutatásával.

A kereskedők csak kézműves termékeket, háztartási eszközöket, könyveket, játékokat, kegytárgyakat, élelmiszereket, valamint cipőket és ruhaneműket árusíthatnak,

bővebb információkat a 0266–315120-as telefonszám 157-es belső számán lehet igényelni.

A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete pünkösd szombatján 8.30-tól ingyenes személyszállítást biztosít a mozgássérültek számára a Nagymező és Taploca utcák kereszteződésétől a pünkösdi búcsús szentmise helyszínéig, a Hármashalom oltárig. A szolgáltatás igénylői forduljanak az egyesülethez a 0266–316 204-es telefonszámon vagy a handicap@sec.ro e-mail címen, munkanapokon 8–15 óra között.