Könnyen az enyészeté maradhat a Henter-kúria, ha nem lesz aki elvégezze a felújítást

Kovács Attila 2019. június 15., 15:17

Lehet, hogy hiába szerzett a helyi önkormányzat évekig tartó próbálkozás után európai uniós támogatást a csíkszentimrei Henter-kúria felújítására. Három közbeszerzési eljárás után sem akadt jelentkező a munka elvégzésére, a határidő pedig jövőre lejár.

Fotó: Pinti Attila

Könnyen az enyészeté lehetnek a romos Henter-kúria maradványai, ha rövid időn belül nem sikerül szerződést kötni a műemlék épület helyreállításának elvégzésére.

Májusban zárult a harmadik közbeszerzési eljárás, amelyet most a tervezés és kivitelezés érdekében írtak ki, és akárcsak a tavalyi két esetben, most is eredménytelen volt

– tudtuk meg Fülöp Kingától. Csíkszentimre alpolgármestere elmondta, noha voltak érdeklődők, és különböző kérdéseket is megfogalmaztak a cégek képviselői, a határidőig egyetlen ajánlatot sem nyújtottak be.

Fotó: Pinti Attila

Késlekedés bonyodalmakkal

A tavalyi két sikertelen közbeszerzési kiírás nyomán az építőiparban bekövetkezett ár- és bérnövekedés miatt

több mint 1 millió lejjel növelte meg a helyi önkormányzat a felújítás tervezésének és kivitelezésének becsült értékét, amely így meghaladja az 5 millió lejt.

Most nem merült fel kifogás a beruházás értékével kapcsolatban, az alpolgármester szerint sokkal inkább az épület helyreállításához szükséges igényes és pontos, szakértelmet igénylő munkavégzés, illetve a fel nem vállalt kockázat a távolmaradás oka.

Fotó: Pinti Attila

Nagyon sok a kézi munka, sok szakembert kell bevonni. Úgy látom, attól tartottak, hogy előre nem látható dolgokat is rejt magában egy rom, amelyek csak akkor derülnek ki, ha a falat megbontják, és emiatt több munkát kell végezni a tervezettnél

– vélekedett Fülöp Kinga.

{A}

Az újabb késlekedés további bonyodalmakkal jár, mivel lejárt a kivitelezés elindítására szánt időszak, illetve a korábban kiadott urbanisztikai bizonylat érvényessége, amelyet fel kell újítani, szakhatósági engedélyek beszerzésével együtt. Az alpolgármester emlékeztetett,

ugyanilyen helyzetben van a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum is, ahol szintén nem találtak kivitelezőt az épület felújításának elvégzésére.

A Henter-kúria jelenlegi állapota. Pénz lenne a felújításhoz, de nincs, aki elvégezze a munkát Fotó: Pinti Attila

Fülöp Kinga szerint nem tehetnek mást, mint újból kiírni a közbeszerzési eljárást, és megpróbálnak még javítani rajta a törvény biztosította lehetőségek szerint. Viszont vészesen fogy az idő, mert 2020 végére teljesen be kellene fejezni a kúria restaurálását.

Ha nem kezdjük el jövő év elején a kivitelezést, esélyünk sincs időben végezni, és elveszítjük a támogatás összegét

– vetítette előre az egyáltalán nem biztató jövőt az elöljáró.

Fotó: Pinti Attila

Csak a falak maradtak

A Regionális Operatív Program egyik kiírása 5,4 millió lej értékű vissza nem térítendő támogatást biztosít a Henter-kúria felújítására vonatkozó pályázatra. A műemlék épület restaurálását a műszaki tervek elkészítésével együtt három év alatt kell megvalósítani – ez a 2017 decemberében aláírt finanszírozási szerződés egyik feltétele.

Az 1713-ban épített udvarháznak csak a falai állnak, az 1990-es években a gomba által megtámadott tetőszerkezetet lebontották, kapuját 2017-ben helyreállították.

A felújítás a falak, a tetőzet és a padlózat helyreállítása mellett a villany-, víz- és szennyvízhálózat, valamint a fűtésrendszer elkészítését is jelentené, de kiállítótermek, az udvaron pedig sétányok kialakítását is szeretnék.