Megbüntetik azt, akinek közterületen garázsa van, és esténként nem benne parkol, hanem mellette

Bíró Blanka 2019. június 05., 19:33

Új szabályozást fogadott el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a közterületen történő parkolásról és a garázsok használatáról. Eszerint akinek közterületen garázsa van, este tíz és reggel hat óra között nem parkolhat a garázstól számított háromszáz méteres körzetben.

Az autónak esténként a garázsban a helye. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az új szabályozásban ugyanakkor arra is kitérnek, hogy tilos délután hat és reggel hat óra között az 1,9 tonnát meghaladó teher-, valamint a kilenc férőhelyesnél nagyobb személyszállító gépjárművek parkolása a lakónegyedekben. Azok a gépkocsi-tulajdonosok, akik lakónegyedi parkolóhelyet bérelnek, nem parkolhatnak máshol a kijelölt hely háromszáz méteres körzetében. Ezekkel az intézkedésekkel az egyre égetőbb parkolóhelyhiányt próbálja orvosolni a városvezetés, hiszen így helyek szabadulnak fel.

Az önkormányzat közleménye szerint a garázstulajdonosok június 30-ig kötelesek közölni a polgármesteri hivatallal a garázsban tartott gépkocsi rendszámát, valamint azt is, ha nem gépkocsit tartanak az építményben. Eddig a tulajdonosok kevesebb mint fele közölte az adatokat, ám figyelmeztetnek, hogy július 1-jétől

a helyi rendőrség ellenőrzi a szabályok betartását.

Azután a parkolásra vonatkozó szabályok megsértése 100 és 2500 lej közötti bírságot, továbbá a garázsban parkoló autó rendszáma bejelentésének elmulasztása 1000 és 2000 lej közötti bírságot von maga után. Sepsiszentgyörgyön több mint ötszáz garázs van, a városban beíratott gépkocsik száma pedig meghaladta a húszezret.

{A}