Holtponton a Székely Nemzeti Múzeum és a Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítése

Bíró Blanka 2019. június 05., 20:43

Nem tudnak továbblépni a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a Gyárfás Jenő Képtár felújításával, mert nem találnak tervezőt és kivitelezőt.

Várni kell még a teljes felújításra. Egyelőre nem találnak kivitelezőt a múzeum épületének restaurálására. Archív Fotó: Vargyasi Levente

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta,

a múzeumépület korszerűsítésére öt alkalommal hirdettek közbeszerzést, hogy kiválasszák a tervezőt és a kivitelezőt, ám egyszer sem jelentkezett senki.

Hasonló a helyzet a képtár esetében ott is egyszerre hirdették a tervezést és a munkálatokat, eredménytelenül.

Nem a pénz az akadály, hiszen az összegeket meg is növeltük, ám az a gond, hogy az A kategóriás műemlékek felújításának tervezésére jogosult szakemberek országszerte 100, sőt 200 százalékban vannak lefedve megrendelésekkel

– mondta el Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az önkormányzat már közel két éve megkötötte a finanszírozási szerződést a múzeumépület felújítására, az Európai Uniós projekt értéke 5,2 millió euró.

{A}

A tervek szerint felújítják a főépületet, a két egykori múzeumőri lakást, átalakítják a kertet, a látogatói útvonalat, egy helyre csoportosítják a kutatói laboratóriumokat és a restauráló műhelyeket,

a jelenlegi adminisztratív épületben múzeumpedagógiai foglakozásokra alkalmas teret alakítanak ki.

A képtár hét évvel ezelőtt zárt be, akkor egy országos program részeként a művelődési minisztérium támogatásával kezdték el a felújítását. A kivitelező azonban késett, a munkálatok minősége sem volt kielégítő, végül két év után teljesen leálltak.

A megyei önkormányzat visszavette a létesítményt a minisztériumtól, befejeznék a korszerűsítést, ám nem találnak szakembert, aki a régi terveket aktualizálná, és kivitelezőt sem a munkálatokra.