Meghitelezett munka: rendbe hozzák az Ülke határában beszakadt útszakaszt

Fülöp-Székely Botond 2019. június 06., 09:10

Már jövő héten elkezdődhet a munka, amellyel rendbe hozzák az Ülke határában leszakadt utat, egyelőre a tervek leellenőrzését várja a polgármesteri hivatal. A roppant költséges építkezés kivitelezését megelőlegezi egy vállalat, a finanszírozás érdekében a községvezetés kormánytámogatásra számít.

A teljes útszakasz felújítását végző kivitelezőnek is érdeke, hogy mielőbb rendbe hozza a leszakadt részt Fotó: Barabás Ákos

Jelenleg az Ülke határában februárban leszakadt út rendbetétele érdekében elkészített tervek leellenőrzését várja Oroszhegy Polgármesteri Hivatala, ha ez megtörtént, akkor elkezdődhet az építkezés – fejtette ki lapunknak Bálint Elemér Imre polgármester, aki szerint jövő héten már kialakíthatják a munkatelepet a helyszínen.

A földtani tanulmányból kiderült, hogy a közeli patak áradásai miatt 5,5 és 7 méter mélyen elcsúsztak a talajrétegek, leszakítva ezáltal az út jelentős részét, amit egy hónapja le is kellett zárni.

A forgalom egyébként most is egy közeli fatelepen keresztül van elterelve.

{A}

A probléma orvoslására a szakértői vélemény három megoldást javasolt. A hivatal végül a földrétegek vasbeton oszlopokkal történő rögzítését választotta, hiszen más esetekben már jó eredménnyel alkalmazták ezt a módszert. Ez azt jelenti, hogy

a leszakadt útszakasz 41 méteres hosszúságában 35 darab, 14 méter hosszú vasbeton oszlopot fognak elhelyezni a földben.

Ha ez megtörtént, csak azután lehet járhatóvá tenni az utat.

Fotó: Barabás Ákos

A nemrég elkészített műszaki tervekből kitűnik, hogy az építkezés több mint 700 ezer lejbe fog kerülni a községnek. A projektet eddig 130 ezer lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa, valamint a helyi költségvetésből is elkülönítettek 50 ezer lejt. Mindemellett, mivel árvízkárról van szó, a munkálatra 600 ezer lejt igényeltek a kormánytól. Bálint Elemér Imre rámutatott, bízik abban, hogy jóváhagyják igénylésüket.

Az útjavítást költségeit jó eséllyel meghitelezi a községnek egy cég, amely jelenleg a teljes útszakasz – Székelyszenttamás-Székelyfancsal között – felújításán dolgozik.

Neki is érdeke, hogy a leszakadt részen közlekedni lehessen, hiszen arra kell elhordja a másik munkálatához szükséges építkezési anyagokat. Éppen ezért a polgármester abban bízik, hogy nyár végére helyreállítják az Ülke határában leszakadt részt.

Ahhoz képest, hogy mekkora munkálatról van szó, és annak lebonyolítása mennyire bürokratikus, meglehetősen jól halad a leszakadt út rendbe tételére vonatkozó projekt

– fogalmazott a polgármester. Hozzátette, hogy az említett szakaszon bármilyen munkálatot is végezzenek, mindig biztosítanak elterelő utat az autósok számára.