Ilyés Róbert számára nagy kihívás a Sepsi OSK

Dobos László 2019. június 06., 08:00

Székely edzőpáros készíti fel a következő idényben a román labdarúgó 1. Liga egyetlen székelyföldi csapatát. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK vezetőedzője az udvarhelyszéki születésű László Csaba, másodedzője pedig a csíkszeredai Ilyés Róbert lesz.

Ilyés Róbert. Komolyságáért, harcias játékáért még az ellenfelek is megtapsolták Fotó: Gábos Albin

A 45 éves Ilyés Róbert labdarúgóként nagyon szép karriert futott be, közel 30 évet futballozott felnőtt csapatokban. A román első osztályban 365 mérkőzésen lépett pályára, a Bukaresti Rapiddal román bajnokságot, két Román Kupát és két Román Szuperkupát nyert. Két mérkőzésen játszott a Bajnokok Ligája selejtezőjében (az Anderlechtnek gólt is lőtt), az Európa Ligában pedig 14 meccse van. Azerbajdzsánban idegenlégióskodott, ahol bajnokságot és kupát nyert.

– Hogyan fogadta a Sepsi OSK felkérését?

– Edzői karrierem szempontjából visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam a Sepsi OSK-tól. Lejárt a szerződésem az FK Csíkszeredával, ahol az elmúlt idényben az U19-es csapatot készítettem fel. Az FK a következő idényre az U14-es csapatot ajánlotta fel, és mivel egy hétre rá jött a háromszéki felkérés, utóbbit választottam. Közös megegyezéssel váltam el az FK Csíkszeredától.

Nagy kihívás a Sepsi OSK, ahol egy olyan edzővel dolgozhatok, egy olyan szakembertől tanulhatok, aki a világ egyik leghíresebb edzői iskolájában, Kölnben tanult, hatalmas tapasztalata van, sok helyen megfordult. Számomra megtisztelő, hogy egy ilyen szakembernek lehetek a pályaedzője.

– Hol áll jelenleg az edzői ranglétrán? Kik azok az edzők, akiknek meghatározó szerepük volt játékosi karrierje során, akiktől sokat tanulhatott?

– Tavaly szereztem meg a B licencet Békéscsabán, és az UEFA-szabályzat szerint két év múlva, tehát jövőre vizsgázhatok az A licencért. Minden edzőmtől tanultam valamit, mindegyiket tiszteltem. Dolgoztam többek között a Craiova egykori legendájával, Costică Ștefănescuval, Marius Lăcătușsal, Aurel Țicleanuval, Mircea Rednic-kel, utóbbival nyertem az összes fontos trófeámat. Külön megemlíteném Răzvan Lucescut, akihez közel álltam, sokat ellestem tőle, és sokszor az ő edzési módszereit próbálom alkalmazni.

Az edzői stílusom, filozófiám viszont egyedi kell legyen. Szerintem alázattal végig kell járni az edzői ranglétrát.

Dolgoztam gyerekekkel, ifjúságiakkal, edzettem az FK felnőttcsapatát, amellyel feljutottunk a 3. Ligába. Remélem, előbb-utóbb annyira fejlődök, hogy magasabb szinten is vezetőedző lehetek majd.

{A}

– Mit lehet tudni a most épülő Sepsi OSK-ról?

– Egy kicsit gondban vagyunk, mivel a tavalyi keretből 7–8 játékos távozott, és vannak, akik még távozni szeretnének. Nem könnyű minden posztra megfelelő játékost találni, megfelelő karakterű sportembert szerződtetni. László Csabával beszéltük, hogy az elvárások nagyok egy olyan csapatnál, amely az elmúlt idényben a 6. helyen végzett. Sürget az idő, 2–3 új játékrendszerben is gondolkodunk. Hétfőn, június 10-én kezdjük a felkészülést, majd 17-én Ausztriába utazunk edzőtáborba, ezt követően Magyarországon folytatjuk a hangolódást, ahol részt veszünk a MOL Kupán. Ez a rövid távú felkészülési terv. Ebben az időszakban kellene megtalálnunk a megfelelő új játékosokat a hiányzó posztokra.

– Van olyan székelyföldi fiatal játékos, aki be tudna kerülni a Sepsi OSK keretébe? Kapusposzton mi a helyzet a Sepsinél?

– Természetesen vannak tehetséges fiatalok, akik meg tudnák fogni a Sepsi keretét, az FK-nál is találunk ilyen játékosokat. Majd az idő választ ad erre a kérdésre is. Marad a két kapus, Niczuly és Fejér, de a klub vezetősége tárgyal még egy hálóőrrel.

– Az elmúlt idényben az FK Csíkszereda U19-es csapatának felkészítése mellett a Gyergyói VSK-nál is játszott, amellyel valószínűleg megnyerték a megyei bajnokságot (az első meccsen 6–0-ra nyert Gyergyó Nagygalambfalva ellen – szerk. megj.). Vége a játékosi pályafutásának?

– Igen, bejelentettem, hogy ez volt az utolsó idény, amikor szervezett bajnokságban játszottam. Sajnálom, hogy nem tudom segíteni a gyergyóiakat a 3. Ligába való feljutásért kiírt osztályozón. Az osztályozó első meccsének napján edzésem van a Sepsivel, a visszavágón pedig Ausztriában leszünk edzőtáborban. Ez a 4. Liga egy ajándék volt számomra, egy levezetés. Egyáltalán nem jártam edzésekre Gyergyóba, csak a meccsekre utaztam el. A heti stresszt a futballpályán próbáltam levezetni, örömet, felszabadultságot jelentett játszani a megyeiben.

– Az FK Csíkszereda feljutott a 2. Ligába. Mi vár rájuk a másodosztályban?

Sokkal magasabb intenzitású mérkőzések lesznek a másodosztályban. Nincs rossz csapata az FK-nak, viszont valószínű, hogy meg kell erősíteni a keretet, mert maratoni pontvadászat előtt állnak, 38 bajnoki meccs következik.

Óriási küzdelem lesz, van 5–6 csapat, amelyik fel szeretne jutni, és a kiesés elkerüléséért is hatalmas harc várható. Nagyon szurkolok az FK-nak, szeretném, ha benn maradnának. És szeretném, ha még egyszer szülővárosom csapatának edzője lehetnék.