Forgalmat korlátozó autók: Vásárhelyen elvontatják, Csíkban és Udvarhelyen bírság jár értük

Simon Virág 2019. június 05., 15:55

Marosvásárhelyhez viszonyítva kedvező helyzetben vannak Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen a tilosban parkoló gépkocsivezetők, akik az ilyen kihágásokért csak bírságra számíthatnak. Marosvásárhelyen viszont a forgalmat akadályozó autókat el is szállíttatja a helyi önkormányzat.

Káosz a marosvásárhelyi nagykórház környékén. Drasztikus lépésekre van szükség Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi önkormányzati képviselők még márciusban szavazták meg, hogy létrehozzák a tilosban parkoló gépkocsik elszállításával megbízott szakosztályt. A májusi soros ülésen azonban elfogadták azt a határozattervezetet, amely az autók elvontatásáról rendelkezik.

Parkolási káosz a kórház környékén

A döntést megelőzően többen szóvá tették, hogy a kaotikus parkolások legfőbb oka az autók állomásoztatására alkalmas helyek hiánya. Ennek következtében például

a Maros megyei kórház környékén gyakran megtörténik, hogy a sürgősségire beteget szállító mentőautó nem tud célba érni a meggondolatlanul leparkolt gépkocsik miatt.

Fotó: Haáz Vince

A felszólalók arra is emlékeztették képviselőtársaikat, hogy korábban elfogadtak egy tervet, miszerint a kórház szomszédságában épüljön egy emeletes parkolóház. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a kórház körüli terület tulajdonjoga per tárgyát képezte, így sem a helyi, sem a megyei önkormányzat nem tudott ott befektetéseket eszközölni. Azonban – mint Sergiu Papuc marosvásárhelyi alpolgármester elmondta – már zajlik a városnak megítélt terület telekkönyvezése, és utána kezdődhet a tervezés és a megfelelő parkolási körülmények kialakítása.

{A}

De nemcsak a kórház környékén jelent gondot a parkolási szabályok betartása, hanem a lakótelepeken is. Nem ritka – a Facebook tele van ilyen jellegű képekkel –, hogy garázsok, parkolóhelyek kijáratát foglalják el szabálytalanul állomásoztatott gépkocsik.

A most elfogadott határozat értelmében azokat az autókat fogják elszállítani, amelyek úttesten vagy járdán akadályozzák a forgalmat.

Bár az eredeti tervezet szerint ez minden tilosban parkoló járműre vonatkozott volna, ezt végül azért módosították, mert az intézkedéssel az igazán súlyos eseteket akarják büntetni.

Borsos árak

Az elszállítás 500 lejbe kerül, ha pedig a tulajdonos hat órán belül átveszi az autóját, további 100 lejt kell fizetnie. Ha hat óránál többet kell állomásoztatni a gépkocsit, az 500 lejen felül 120 lejt kell fizetni a kiváltásakor, és szintén 120 lej a napidíj is. Ha a tulajdonos még az elszállítás előtt a helyszínre ér, 250 lejes pénzbírságra számíthat. Az autókat a marosvásárhelyi Raktár utca 24. szám alá viszik.

Helyzetkép máshol

Mint korábban beszámoltunk róla, Székelyudvarhelyen a helyi rendőrségnél jelentik a lakók, ha kapujukat, garázsuk bejáratát elállja egy állomásozó autó. Bevett szokás, hogy a tilosban parkolókat, a forgalmat akadályozókat nyilvántartják, és két figyelmeztetés után harmadik alkalommal megbüntetik a visszaesőket. A törvényes előírások szerint a tilosban parkolókra három büntetőpontnak megfelelő pénzbírság, azaz 475 lej róható ki, és 15 napon belül ennek felét kell kifizetni.

Felelőtlen sofőr okozott torlódást Csíkszeredában Fotó: Pinti Attila

Csíkszeredában a helyi önkormányzatnak volt ugyan egy autók elvontatására vonatkozó határozata, ezt azonban a prefektúra bíróságon támadta meg, így nem tudták életbe ültetni. Jelenleg a közlekedési rendőrség bünteti meg a tilosban parkolókat, lakossági bejelentés nyomán vagy helyszíni terepszemle során.