Tamás Sándor az úzvölgyi helyzetről: „a mi házunkat akarják telekkönyvezni”

Bíró Blanka 2019. június 05., 10:00

Kihelyezett munkaülést tart június 6-án, csütörtökön 16 órától az Úzvölgyében Kovászna Megye Tanácsa, jelentette be a keddi sajtótájékoztatóján Tamás Sándor az önkormányzat elnöke.

Tamás Sándor Fotó: Kocsis B. János

Mint részletezte, a kezdeményezéshez az RMDSZ önkormányzati képviselőihez a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) frakciói is csatlakoznak. Az ülést a Székelyföldi Önkormányzati Tanács döntése értelmében tartják, ami szerint a székelyföldi települések önkormányzatai szimbolikusan tartanak kihelyezett munkaüléseket az Úzvölgyében. Itt

nyilatkozatot fogadnak el, amelyben kérik a hadi temető eredeti állapotának visszaállítását.

A tiltakozó levelet a kormánynak, az államelnöki hivatalnak, az Európai Unió tagállamainak, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország bukaresti nagykövetségeihez is elküldik.

Nem a konfliktust keressük. Bejöttek a mi házunkba és azt telekkönyvezni akarják. Száz év alatt sok mindent elvettek tőlünk: földet, erdőt, házat, de temetőt még nem. Nem tartották be sem a nemzetközi egyezményeket, sem a kétoldalú megállapodásokat, szerződéseket, sem az építkezési engedély kiváltására vonatkozó szabályozásokat.

Nem az ellen vagyunk, hogy az elesett román katonáknak ne legyen emlékhelye, de nem lehet létező temetőben, beazonosított sírhelyekre ráépítkezni. Ez ellen jogi és politikai eszközöket is bevetünk, az erőszakot semmiképpen nem. Bízunk benne, hogy a jogainkat így tudjuk érvényesíteni” – mondta el újságírói kérdésre Tamás Sándor.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata május 28-án ülésezett az Úzvölgyében, a magyar önkormányzati képviselők vettek ezen részt.