Hadtörténész: már a betonkeresztek előtt is volt visszaélés az úzvölgyi katonatemetőben

Gergely Imre 2019. június 04., 17:56

Nemcsak a betonkeresztek, hanem egy korábbi, az úzvölgyi katonatemetőben történt visszaélés miatt is feljelentést tesz Koszta István hadtörténeti szakíró. Állítása szerint egy korábbi temetőrendezés alkalmával „illetéktelen és kontár” beavatkozások történtek.

A hadtörténész szerint a sírkertben magyarok, osztrákok, németek és más nemzetek katonái nyugszanak, de románok nincsenek közöttük Fotó: Pinti Attila

Hadtörténész kutatót és földmérő szakembert kért fel Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, hogy a téma alapos ismerőiként megosszák, mi is történt valójában az úzvölgyi katonatemetőnél, és milyen lehetséges megoldások léteznek.

Koszta István hadtörténeti szakíró leszögezte, a betonkeresztek állítói több romániai törvényt és nemzetközi egyezményt megsértettek, ezért ő személyesen ügyészségi feljelentést tesz. Ugyanakkor egy másik, korábbi esetet is jelezni fog a hatóságoknak. Lehet, hogy jó szándékú volt a korábbi temetőrendezés, de ennek során

„illetéktelen és kontár” beavatkozások történtek,

a temető eredeti, 1927-es regiszterében szereplőtől teljesen eltérő a mai állapot, a katonasírok fejfái közül sok nem ott van, ahol az elesettek nyugszanak. Hozzátette, a sírkertben magyarok, osztrákok, németek és más nemzetek katonái nyugszanak, de románok nincsenek közöttük.

Mezei János, Rákossy Botond és Koszta István. Pontosítások az úzvölgyi temetőügyben Fotó: Gergely Imre

Határügy: a polgármesteren a sor

Hargita megye vezetésének a mulasztása, hogy nem történtek meg azok a lépések, amelyek a megyehatár pontos megállapítását kellett volna eredményezzék, így ma tény, hogy az úzvölgyi katonatemető és környéke Bákó megyéhez tartozik – állapította meg Rákossy Botond földmérő mérnök, aki egyben az MPP Hargita megyei szervezetének elnöke is. Hozzátette,

a területet és a temetőt Csíkszentmárton is a magáénak tudja, de Dormánfalva lépéselőnyben van, mert május közepén a Bákó megyei város saját tulajdonaként telekkönyveztette a területet.

Mint ismertette, a kataszteri törvény szabályozza, hogy ilyenkor mi a teendő. Ha történt egy elhatárolás, akkor az a fél, amely nem ért ezzel egyet, a prefektusnak kell jelezze a problémát, akinek mediátori szerepe van a két fél közötti vitában. Ha nem sikerül megegyezésre jutni, akkor a bíróságnak kell döntenie az ügyben. Ugyancsak a tulajdonjogában megsértett félnek kell panaszt tennie a terület tulajdonjogát illetően is – tájékoztatott Rákossy, hozzátéve, hogy mindkét kérdésben Csíkszentmárton polgármestere az, akinek a szükséges lépéseket meg kell tennie.

Aki teheti, legyen ott csütörtökön

Mezei János elmondta, a polgári párt levélben tájékoztatta az úzvölgyi katonatemetőnél tapasztalható helyzetről, a kegyeletsértő és illegális építkezésről Oroszország, Ausztria és Németország illetékes attaséit. Az MPP támogatja a Kovászna és Hargita megyei önkormányzatok kezdeményezését, és szintén jelen lesznek a temetőhöz összehívott frakcióülésen, illetve a kihelyezett tanácsülésen. Ugyanakkor arra buzdít mindenkit, hogy aki teheti, szintén legyen ott a helyszínen, csütörtökön, 16 órától. „Hangsúlyozzuk jelenlétünkkel, hogy tiltakozunk a dormánfalviak illegális építkezése ellen, és nyomatékosítsuk, hogy ne súlyosbítsák a problémát további törvénytelen cselekedetekkel” – fogalmazott az MPP elnöke.

{A}