Előkészületben a Suta-tó helyreállítása – jövőre a munkálatok is elkezdődhetnek

Kovács Attila 2019. június 15., 21:58

Nemsokára célegyenesbe kerülhet a Csíkszereda melletti Suta-tó helyreállítása, melynek területét az évek során egy erdőre hasonlító bozótos foglalta el. Idén a beruházáshoz szükséges közbeszerzési eljárás kiírására készülnek, a munkálatokat várhatóan jövőre kezdhetik el.

Az egykori Suta-tó helyét most sűrű növényzet foglalja el. A helyreállítás nem marad el az ígéretek szerint Fotó: Pinti Attila

Elhanyagolt a környezet, az egykori nagy tó medrét már erdőre hasonlító sűrű bokorzat foglalja el, a bekötőút pedig nehezen járható – ilyen viszonyok fogadják a látogatót a Csíkszereda keleti határában található volt Suta-tónál, amelynek vizét 2007-ben engedték le, mert hibákat észleltek a gát szerkezetében. A több mint tíz éve várt helyreállításnak eddig csak a műszaki tervei készültek el, a munkálatokhoz szükséges pénzt viszont az állami költségvetés nem biztosította a Râmnicu Vâlcea-i központú Olt Vízügyi Gondnokság ügykezelésébe tartozó, árvízvédelmi létesítménnyé átminősített tó számára.

{A}

Előkészületben a helyreállítás

Idén elkezdődött az építési engedély kiadásához szükséges szakhatósági jóváhagyások beszerzése – közölte érdeklődésünkre az Olt Vízügyi Gondnokság igazgatója, Ștefan Prală. Azt is megtudtuk, hogy ezt követően a helyreállítási munkálatokhoz szükséges közbeszerzési eljárást szeretnék kiírni, és szerződést aláírni a beruházás elvégzésére, a költségek fedezését pedig az országos igazgatóságtól kérték. A korábban elkészült műszaki tervek szerint a tó helyreállításának költségeit 4,2 millió lejre becsülték – az időközben történt ár- és bérnövekedések miatt ez az összeg minden bizonnyal növekedni fog.

Fotó: Pinti Attila

Kérdésünkre Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízügyi Szakaszmérnökség igazgatója elmondta, a műszaki terv értelmében a munkálatok

  • a tó medrének megtisztítását,
  • a Fitód-patak szabályozását,
  • a meglévő gát felújítását és megemelését,
  • az átfolyást szabályozó rendszer korszerűsítését jelentik,
  • ugyanakkor a város keleti pereméig vezető bekötőút felújítását
  • és a környék rendezését is belefoglalták.

A három kisebb tó közül egyet érint a felújítás, amelyik a vízügyhöz tartozik. Az igazgató szerint viszont szükség lenne mindháromra ahhoz, hogy felfogják a patak által szállított hordalékot, megelőzve a nagy tó ismételt feltöltődését. A gát megemelésével ugyanakkor az árvízvédelmi tó befogadóképessége is növekszik. Miklós Géza úgy számol, hogy

a közbeszerzési eljárás befejezése után jövőre a munkálatok is elkezdődhetnek.

Fotó: Pinti Attila

Parterősítés, mederszabályozás

Továbbra sem ismert azonban, hogy mikor kezdődhet el Csíkszentlélek területén, a Mindszent-patakként is ismert Széna-patakon a Kerekfenyő-domb alatti részre tervezett vésztározó elkészítése, mivel erre a munkálatra pénzt nem utaltak ki – tudtuk meg az Olt Vízügyi Gondnokságtól. Ott a korábbi elképzelések szerint a mesterséges tó 400 ezer köbméter vizet tárolna, megakadályozva azt is, hogy áradás történjen Csíkszereda déli peremén, Zsögödben.

A Rákos-patakon évekkel ezelőtt, 2011 őszén elkezdett, majd szüneteltetett árvízvédelmi munkálatok részeként Madéfalván 572, Vacsárcsiban 808, Ajnádon 750, Csíkszentmihályon 204 méteres szakaszon van szükség parterősítésre, illetve 190 méter hosszúságban támfal építése van előirányozva. Ugyanakkor 2900 méteren mederszabályozásra is szükség van. Ebből idén 500 méteres szakaszon parterősítés, illetve szintén 500 méteren mederszabályozás elvégzését tervezi az Olt Vízügyi Gondnokság. Az Olton Csíkszentdomokos és Csíkmadaras között 600 méternyi parterősítést, a Nagy-Homoródon Homoródfürdő és Városfalva között 1 kilométernyi mederszabályozást és 200 méternyi parterősítést, a Fiság-patakon Csíkmenaság és Csíkbánkfalva között 500 méteren parterősítést, a Kászon-patakon Kászonaltíz közelében pedig szintén 500 méternyi parterősítést és mederszabályozást készülnek elvégezni – tájékoztattak.