Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz a pünkösdi búcsú szónoka

Barabás Hajnal 2019. június 04., 14:15

A hivatások évének jegyében tartják meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút június 7-10. között, amelynek mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya”. Ebben az évben a csomortáni születésű Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz a búcsús szentmise szónoka.

Pál József Csaba a pünkösdi búcsú idei szónoka Fotó: Facebook/Temesvári Egyházmegye

A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van. Ennek jegyében kerül sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a hétvégén, amelynek idei mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya” – írja a romkat.ro egyházi oldal, amelyen  a búcsú liturgikus programját is közzétették.

Pénteken kezdődik

A csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot június 7-én, pénteken az este 7 órától kezdődő szentmise nyitja meg. Ezt követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás lesz. Szombaton reggel 7 és 8, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérőkordon délelőtt fél 11 órakor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyóhegyek közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol

az ünnepi búcsús szentmise délután fél 1 órakor kezdődik.

Pápalátogatás után, pünkösdi búcsú előtt a Hármashalom-oltár Fotó: Pinti Attila

Szónoka Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz. Pünkösd ünnepén, vasárnap a kegytemplomban reggel 7 és 8, délelőtt fél 11 és este 7-kor, június 10-én, hétfőn, pünkösd másodnapján pedig reggel 8-kor, délelőtt 11-kor és este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

{A}

Pál József Csaba

Pál József Csabát Ferenc pápa 2018. május 16-án nevezte ki a temesvári egyházmegye élére. A megyés püspök 1955. december 3-án született Csíkcsomortánban. Középiskolai tanulmányait a gyulafehérvári Római Katolikus Kántor-iskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal megyéspüspök szentelte pappá a gyulafehérvári székesegyházban. Ezt követően négy évig segédlelkészként tevékenykedett a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánián, majd 1985-től a temesvári egyházmegyében folytatta lelki-pásztori szolgálatát. 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa, később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. A székes-káptalan tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. Püspökké tavaly augusztus 6-án szentelték  a temesvári Szent György székesegyházban – olvasható az ersekseg.ro egyházi weblapon.