Szülőföldön magyarul: késni fog a támogatás kifizetése

Széchely István 2019. június 04., 12:15

A pályázati program kései kiírása miatt elhúzódik a kérések feldolgozásával járó ügymenet is, így a korábbi évekhez képest idén biztosan később kezdődik majd el a támogatások átutalása a jogosultaknak a Szülőföldön magyarul programban.

Még két hétig tart az idei kérések előfeldolgozása. Elhúzódik a pályázati program lebonyolítása. Archív Fotó: Gecse Noémi

„Mivel idén jóval később volt meghirdetve a program – május 3-a volt az első határidő –, júliusig fog tartani a feldolgozás. Amennyire lehet, igyekszünk behozni a lemaradást, de nem igazán lehet” – vázolta a helyzetet a program koordinátora, Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a pályáztatás romániai lebonyolításával megbízott Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) munkatársa.

Jelenleg az oktatási-nevelési támogatásra idén beérkezett igénylések feldolgozásának a felénél tartanak, miközben az elmúlt években május végére lezárult ez a folyamat.

A program koordinátora szerint több tényezőtől is függ az, hogy a szokásoshoz képest mekkora csúszással zárul majd a program idei kiírása, ő egyelőre egy hónapos tolódást valószínűsít, de – mint megtudtuk – még ez is változhat a nyár folyamán. A gond az, hogy más években ebben az időszakban kezdődik el a hiányosan beküldött igénylési iratcsomók kiegészítése, idén viszont ez már nem történhet meg a nyári vakáció előtt.

„Augusztusban hiánypótlási felszólítást küldeni lehet, csak nem túl praktikus, hiszen sokan nincsenek otthon, de ha például egy iskolai igazolás hiányzik az iratcsomóból, azt be sem lehet szerezni. Ezért

a hiánypótlások nagy része valószínűleg szeptemberre tolódik”

– fogalmazott a nehézségekről Ady-Kovács-Ferenczi Noémi. Emiatt viszont később folyósítják majd a támogatásokat, amelyek kiutalása rendszerint szeptember közepén szokott elkezdődni.

{A}

A program koordinátora által elmondottak szerint a határidők tekintetében sok minden függ attól is, hogy a pályázati iroda által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bizottságához elküldendő, támogatásra javasoltak neveit tartalmazó listáját mikor tudja majd jóváhagyni a testület. Egyelőre viszont még azt sem tudni, hogy idén mennyien pályáztak a programban, ugyanis az igénylések előfeldolgozása csak mintegy két hét múlva ér véget.

A határidőket leszámítva azonban nem változott a program lebonyolítása, akárcsak tavaly, idén is 22 400 forint (közel 330 lej) a magyar állam által óvodásoknak és iskolásoknak nyújtott támogatás értéke, az egyetemistáknak folyósított hallgatói támogatásé pedig 2800 forint (mintegy 40 lej). A juttatás kiutalását idén is az OTP Bank Románia fogja elvégezni, és akárcsak az elmúlt években,

ábécésorrendben történik majd a kifizetés.

Tavaly közel 146 ezren igényelték Romániában a magyar tannyelvű óvodákba, iskolákba járó gyermekek és a magyar képzésben részesülő egyetemisták számára nyújtott Szülőföldön magyarul támogatást. A gyereklétszám folyamatos visszaesése miatt az igénylők száma évente mintegy 2000–2500-zal csökken, és mint azt a program koordinátora áprilisban nyilatkozta lapunknak, idén is erre a tendenciára lehet számítani.