A trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékezünk

Szász Cs. Emese 2019. június 04., 09:05

A trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját kilenc éve az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította, június 4-én Székelyföldön is megemlékeznek erről a napról: a Trianonra emlékeztető harangszó is megszólal.

Bár különböző országokban élünk, együvé tartozunk. Erről szól a június 4-ei emléknap Fotó: Barabás Ákos

A Magyar Országgyűlés 2010-ben fogadta el a XLV. törvényt a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről. A jogszabály 3. paragrafusa kimondja, hogy

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

Ennek szellemében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Ezen a napon szerte a Kárpát-medencében olyan programot szerveznek, amelynek célja, hogy a különböző nemzedékekben erősödjön az összetartozás érzése.

{A}

Harangszó emlékeztet

Többek közt egyszerre kondul meg a harang kedden fél ötkor Marosvásárhely történelmi magyar egyházainak templomában, ez emlékeztet ugyanis a trianoni döntés időpontjára, és hangsúlyozza az összetartozást – tudtuk meg Cseh Gábortól, a szervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnökétől. A háromperces harangszó után

a marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius Egyházközség templomkertjébe hívják az emlékezni vágyókat, ahol rövid énekes, verses műsorral készülnek a szervezők.

Fellép a Kistemplomi evangélikus kórus, a Bolyai Zenekör, Jánosi Orsolya, a művészeti iskola diákja pedig szavalattal készül. Az eseményen – amelyet kedvezőtlen időjárás esetén a templomban tartanak meg – Nagy László unitárius lelkész, Flender Gyöngyvér, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, valamint Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke mond beszédet.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is megemlékezik a Trianoni döntésről.A székelyudvarhelyi Székely Nemzeti Tanáccsal közösen kedden 16.30-tól Székelyudvarhely központjában,

a Millennium szobornál megemlékezést tartanak, ahova várják a városunk polgárait, a civil és politikai szervezetek képviselőit is.

A Magyar Állami Népi Együttes előadásával, a Magyar Virtussal emlékezik meg Gyergyószentmiklós a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról, és egyben a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Amint azt a házigazda művelődési központ vezetője, Fórika Sebestyén közölte, ezen a napon nem lesz más megemlékező rendezvény a városban. Az előadás 19 órakor kezdődik a művelődési ház színpadán. A korábbi években a városi temetőben zajlottak a megemlékezések, általában nagyon kevés érdeklődő jelenlétében, de most az a szándék, hogy közelebb hozzák az emberekhez az eseményt.