Szabadpolc az olvasóknak: ami tetszik, el lehet vinni

Antal Erika 2019. június 03., 17:39

A marosvásárhelyi Teleki Téka kapubejáratánál találhatók azok az úgynevezett szabadpolcok, ahová bárki kiteheti a saját, fölöslegessé vált könyvét, és bármit elvihet onnan, amit el szeretne olvasni.

Fotó: Haáz Vince

A szabadpolcos kezdeményezés évekkel ezelőtt indult, és azóta is jól működik, akárcsak a Könyvturkálónak nevezett, évi két alkalommal megrendezett esemény, amikor az udvarra is polcokat, asztalokat helyeznek ki. Ezeken az alkalmakon még több könyvbarát látogat el a Tékába, hozza otthonról a könyveit, és válogat azok között, amit más vitt be.

Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője érdeklődésünkre elmondta, bevált a könyvturkáló, nagyon sokan jöttek, hoztak is, vittek is. A kapun belépőt kellemes dzsesszdallam fogadja, székek és párnák, hogy

akár ott is kényelembe helyezheti magát az olvasó,

aprósütemény és ásványvíz is rendelkezésre áll. Az esős időre való tekintettel most a kapu alatt és a földszinti, nyitott folyosón helyezték el a könyveket. Noha az eső elállt mire megnyitották a kaput, így még kellemesebbé vált a könyves délután, az udvarra, a nagy diófa alá is ki lehetett ülni olvasgatni.

Fotó: Haáz Vince

Leginkább a 20. századi romániai magyar irodalom, a magyar és világirodalom klasszikusai között lehetett válogatni hétfő délután a kirakott könyvek között. Az érdeklődők, idősebbek és fiatalok, tinédzserek és óvodáskorúak, valamennyien találtak valamit, forgatták, lapozták az ingyen vihető könyveket, szinte senki nem lépett ki a kapun üres kézzel. Lázok Klára elmondta,

nagyon sokan hoztak ez alkalommal is könyvet,

nemcsak azokat, amelyek harminc-negyven évvel ezelőtt jelentek meg, hanem frissebb kiadásúakat is.

Fotó: Haáz Vince

A könyvtár vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy további könyvadományokat várnak, ugyanis nélkülöző iskolai könyvtárak számára gyűjtenek, főleg házi olvasmányokat.

A szabadpolc a könyvtár nyitvatartási órarendje szerint bármikor az érdeklődők rendelkezésére áll. Lehet vinni, és hozni is – hangsúlyozta Lázok Klára.

{A}