Az örmények is legyőzték a székely fociválogatottat

Zátyi Tibor 2019. június 03., 17:40

Újabb vereséget szenvedett Székelyföld labdarúgó-válogatottja a hegyi-karabahi rendezésű 2019-es CONIFA Európa-bajnokságon. Hétfőn délután Nyugat-Örményországtól 5–0-ra kikapott. Már biztosan nem juthatnak tovább az elődöntőbe.

Eddig két vereséget könyveltek el a székelyek, az elsőt Padánia ellen Fotó: Gevorg Ghazaryan

A Padánia elleni vasárnapi találkozóhoz hasonlóan hétfőn is korán, a 8. percben hátrányba került a válogatott, a nyugat-örmények támadója kezezésgyanús helyzet után lőtt Mihók hálójába. Ezúttal sokkal bátrabban játszottak a székelyek, igaz, győzelmi kényszerben léptek pályára, hiszen az a csapat, amelyik vereséget szenved, búcsúzik az elődöntőtől.

A vezetés birtokában ellentámadásra rendezkedtek be a nyugat-örmények, betömörülő védelmük pedig jól zárt. Ennek ellenére a 36. percben óriási egyenlítési lehetőséghez jutott a székely válogatott, Gazda József ugratta ki a bal szélen Lázár Norbertet, akinek beadásába kézzel ért bele az ellenfél játékosa, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, a tizenegyest viszont Gazda kihagyta.

A hajrában is adódott gólszerzési lehetőség a székelyek előtt, ám a testi épségét sem sajnáló örmény védelem mindent hárított.

A második félidő az elsőhöz hasonlóan rosszul kezdődött, az 52. percben egy örmény érintés nélkül esett el Gazda mellett, mire a játékvezető rögtön a büntetőpontra mutatott, a tizenegyest pedig értékesítette az ellenfél.

{A}

A gólkényszerben lévő székelyek kitámadtak, majd Tankó Előd utolsó védőként elkövetett szabálytalansága miatt emberhátrányba kerültek, a félpályán elkövetett visszahúzás miatt piros lapot kapott.

Ezt könyörtelenül kihasználta a tapasztalt játékosokból álló Nyugat-Örményország (két játékosuk a szlovák másodosztályban, négy pedig az örmény első osztályban játszik), folyamatosan növelte előnyét, a mérkőzést pedig 5–0-ra nyerte meg.

A székely válogatott kedden az utolsó csoportmeccsét játssza, 15 órakor Dél-Oszétia lesz az ellenfél, majd csütörtökön az 5–8. helyekért kiírt rájátszásban lép pályára.

CONIFA labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló:
Székelyföld–Nyugat-Örményország 0–5 (0–1).
Székelyföld: Mihók – Péter, Tankó, Dézsi, Lázár N. – Gazda, Albu (Hadnagy, 60.), Kovács B. (Ghinea, 69.) – Gáll, Kovács Á. (Bálint, 53.), Gajdó (Vékás, 32.).