Csoda, hogy elkerülte az udvarhelyi nagy székely zászló Dan Tanasă figyelmét – eddig

Fülöp-Székely Botond 2019. június 03., 17:04

Levélben tett panaszt Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalánál Dan Tanasă magyarellenes eljárásairól ismert blogger, aki ezúttal a Márton Áron tér felső részén elhelyezett székely zászlóval kapcsolatban fejezi ki nemtetszését.

Rosszul címezte panaszát a blogger. A székely zászló ugyanis nincs közterületen. Archív • Fotó: Barabás Ákos

Dan Tanasă szerint törvényellenesen lett kitűzve a Márton Áron téri székely lobogó, ezért levélben kérte a polgármesteri hivataltól annak eltávolítását – olvasható Gálfi Árpád polgármester Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint a blogger arra hivatkozik, hogy a törvények szerint –1994/75-ös jogszabály – más állam zászlóját csakis a román állami lobogóval együtt lehet kitűzni a középületekre és a közterületeken.

Gálfi szerint Tanasă ebben az esetben nagyon melléfogott,

hiszen egyrészt nem más állam, hanem egy közösség zászlójáról van szó, amely ráadásul egy magántulajdonban lévő területen lett elhelyezve.

„Ebben az esetben Dan Tanasă úr melléfogott. Nem közterületen van a zászló, ami amúgy sem idegen állam nemzeti lobogója. Ezzel most meg kell békülnie a levélírónak, de

ha nem bírja elviselni, akkor esetleg ne nézze a zászlót, amikor arra jár”

– fogalmazott a polgármester bejegyzésében.

{A}

Venczel Attila, a városháza jegyzője is megerősítette lapunknak a történteket. Mint mondta, a blogger egyelőre nem fordult az igazságszolgáltatási szervekhez, ám levele előfeltétele annak, hogy peres útra terelhesse az ügyet. Az ő tudomása szerint a katolikus egyház tulajdonában van a terület, ahol a zászló is lobog, így nem érti Tanasă panaszát. Szerinte ebben az esetben ugyanis a hivatal nem érintett az ügyben. Ettől függetlenül válaszolni fognak a bloggertől érkezett levélre – nyilatkozta lapunknak.

A székely zászlót egyébként még 2014-ben emelték a magasba a Patkóban a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, akkor még önkormányzati határozat is született erről. Utóbbit hamarosan bírósági úton támadta meg Hargita Megye Prefektusi Hivatala – a törvényszéken, valamint a táblabíróságon is igazat adtak felvetésüknek. Időközben azonban kiderült, hogy mivel magánterületen található a lobogó, elhelyezéséhez nem volt szükség a helyi képviselők voksára. Ennek értelmében

nem tudták arra kötelezni a városvezetést, hogy távolítsák el a kisebbségi szimbólumot.