Csűrdöngölő, ahol a néptáncé a főszerep

Székelyhon 2019. június 03., 15:08

Mintegy 1500 résztvevőre számítanak a 32. Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón, amelyet csütörtökön tartanak immár hagyományosan a csíkszeredai Szabadság téren. A néptánccsoportok 11 és 18 óra között mutatják be előadásukat és népviseletüket.

A közös tánc a Csűrdöngölők fénypontja. Archív Fotó: Gecse Noémi

Évről-évre lehetőséget teremtenek a fiatal néptánccsoportoknak a találkozásra, a bemutatkozásra, és egyben a szórakozásra a csíkszeredai „csűrdöngölőkön”, amelyet az András Alapítvány és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szervez meg rendszeresen.

{A}

Idén 32. alkalommal tartják meg a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót csütörtökön, amelynek a Szabadság tér, illetve a megyeháza lépcsői szolgálnak helyszínéül. A szervezők elmondták, hogy elsősorban Csíkszékről várnak néptánccsoportokat, de Gyergyó-, Kászon- és Udvarhely székekről is többen jelezték részvételi szándékukat.

Eddig 46 csoport jelentkezett be, az esemény azonban bárki számára nyitott.

A „táncmaraton” mellett az érdeklődők megismerkedhetnek a különböző népviseletekkel, hagyományos kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, valamint kipróbálhatnak számos érdekes játékot is. A néptánctalálkozó fénypontja a közös tánc lesz, amely 15 órakor kezdődik, és amelyhez bárki csatlakozhat.

Vitos Zita