Tömegközlekedés: ingyen bérletet igényelhet minden marosvásárhelyi lakos

Simon Virág 2019. június 04., 11:20

Érdekes határozatot fogadott el a marosvásárhelyi tanács: minden marosvásárhelyi igényelhet ingyen buszbérletet, ennek ellenértékét a város költségvetéséből fedezik. 

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A legutóbbi soros tanácsülésen elfogadott határozat értelmében, amelyet a tanácsosok nyújtottak be, azok a marosvásárhelyiek, akik személyazonossági kártyával tudják igazolni, hogy Marosvásárhelyen élnek, ingyen buszbérletet igényelhetnek. Ez feljogosítja őket, hogy minden járaton díjmentesen utazhassanak. Ezek ellenértékét, 60 lej/bérlet értékben a város költségvetéséből kifizetik a helyi közszállítási társulásnak. A határozatban le van szögezve az is, hogy idén nem kaphat többet 27 millió lejnél a társulás. Azok, akiknek már van ingyen utazási igazolványa, nem kell újra kiváltsák azt.

{A}

Azok, akik  más településekről származnak, 60 lejért vásárolhatnak minden útvonalon való utazásra feljogosító bérletet, vagy ha nem utaznak gyakran, akkor három lejért válthatnak egy jegyet, 10 lejért napi pedig bérletet. A határozat értelmében azt a személyt, aki buszjegy nélkül utazik és tetten érik, 200 lejre büntetik. A határozat kitér arra is, hogy ezek a jegyárak és kedvezmények 2019-ben érvényesek.

Megkérdeztük Tatár Bélát, a marosvásárhelyi Közszállítási Vállalat igazgatóját, hogy mikortól lép életbe ez a határozat. Az igazgató azt mondta, az elfogadott határozatot, amelyet a tanácsosok terjesztettek be, nem látta, tartalmát nem ismeri, így nem kíván a kérdésről nyilatkozni. A Siletina cég képviselője, Ioan Truţa érdeklődésünkre ugyanazt válaszolta, mint Tatár Béla, hozzátéve: nem ismeri a határozatot, de mint kézhez kapják és tanulmányozzák, közleményben értesítik majd az utazókat, hogy mire számítsanak. Truţa elmondta, hogy előre láthatóan időbe fog telni, amíg az ingyen bérletet igénylőket ki tudják szolgálni.