Székelyföld egy részére is érvényes a narancssárga riasztás

Székelyhon 2019. június 03., 11:57

A nagy mennyiségű csapadék és a zivatarok miatt narancssárga riasztást adott ki az ország húsz megyéjére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). További huszonegy megyében sárga riasztás van érvényben kedd reggelig.

Fotó: Haáz Vince

Az előrejelzések szerint hétfő déltől kedd 6 óráig Erdély déli és keleti térségeiben, továbbá Moldvában, valamint Munténia és Olténia északi felében nagy mennyiségű esőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40–50 litert, helyenként a 60–80 litert négyzetméterenként. A záporokat villámlás, megerősödő szél, jégeső kísérheti – számol be az Agerpes hírügynökség.

{A}

A narancssárga riasztás Kovászna, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Vráncsa, Bákó, Neamţ, Szucsáva, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi megyére és részben Hargita, Brassó, Szeben, illetve Fehér megyére érvényes.

Ugyanakkor kedd 10 óráig sárga figyelmeztetés van érvényben Erdélyben, Máramarosban, Moldvában, Olténiában és Munténiában, illetve a Bánság és Dobrudzsa egy részén, ahol felhőszakadás, villámlás, megerősödő szél és akár jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 26, elszórtan a 30–40 litert négyzetméterenként.

Az elsőfokú riasztás Maros, Kolozs, Szatmár, Máramaros, Szilágy, Beszterce-Naszód, Hunyad, Krassó-Szörény, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila és részben Hargita, Brassó, Szeben, Fehér, Tulcea és Konstanca megyét érinti.