Egyéni vállalkozóként gazdálkodott, nem lehet tovább polgármester

Bíró Blanka 2019. június 02., 15:46

A legfelsőbb bíróság jogerős döntése értelmében Bartók Ede Ottó, a háromszéki Dálnok község polgármestere is elveszíti elöljárói mandátumát.

Nem fér meg egymás mellett a polgármesterség és az egyéni vállalkozás az ANI szerint. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) még 2016-ban összeférhetetlenséget állapított meg esetében, meglátásuk szerint

a mezőgazdasági tevékenység folytatására létrehozott egyéni vállalkozói engedély kizárja a polgármesteri tisztség betöltését.

Az elöljáró megfellebbezte a döntést, ám a napokban az összeférhetetlenséget jogerősen megerősítette a legfelsőbb bíróság.

Korábban Kökös, Lemhény és Kézdialmás polgármesterei is elveszítették mandátumukat, miután a legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben megerősítette az összeférhetetlenséget. Értesülésünk szerint a kézdiszentléleki és bölöni polgármesterek ellen is folyamatban van az eljárás.

{A}

Az RMDSZ szerint a tévesen értelmezett törvény miatt veszítik el a tisztségüket a polgármesterek. A törvényben az áll, hogy a választott tisztségviselők nem lehetnek ügyvezetők egy cégben, azonban a vidéki polgármesterek általában az örökölt családi földeken gazdálkodnak, és egyéni vállalkozói engedélyt váltottak ki, hogy a területalapú támogatást lehívhassák. Mivel az egyéni vállalkozásban egyetlen személy van, az ANI úgy értelmezte, hogy ez egy cég, és ebben ők az ügyvezetők. A mandátumot vesztett polgármesterek a 2020-as helyhatósági választásokon sem indulhatnak, mert a jogerős döntés értelmében három évig nem tölthetik be a korábbi tisztségüket.