Hívek között Ferenc pápa Csíksomlyón

Székelyhon 2019. június 01., 09:31

Magyar és székely himnusszal ért véget a történelmi pápai szentmise Csíksomlyón. Ferenc pápa Isten iránti örömmel és hálával volt jelen, „ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal, és hogy egymásban&

Fotó: Beliczay László

13.40 – A csíksomlyói nyereg elhagyása után százhúsz mozgássérült személlyel találkozott Ferenc pápa a kegytemplom szomszédságában, akik a Kárpát-medence számos helyszínéről érkeztek Csíkszeredába, hogy részesei lehessenek a történelmi eseménynek.

{P33}

Ezt követően a Jakab Antal Házba távozott a szentatya, ahonnan egy ebédet és egy rövid pihenőt követően, várhatóan délután négy után Jászvásárra indul tovább romániai látogatása folytatásaként.

{P32}

13.10 – A szentmise végén a hívek együtt énekelték el a magyar himnuszt, majd miután a pápát lekísérték, a székely himnusz is felcsendült.

Videó: Székelyhon

13.05 – Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke magyar és román nyelven köszöntötte a szentatyát az erdélyi római katolikus egyházmegyék nevében, és köszönte meg az ajándékul kapott aranyrózsát.

Ferenc pápa és az érsek kölcsönösen ajándékozták meg egymást: Ferenc pápa egy festményt, míg Jakubinyi György érsek egy kelyhet kapott ajándékul.

{P31}

12.50 – A Szentatya aranyrózsával ajándékozta meg a csíksomlyói kegyhelyet.

A szentmise áldozati részének bemutatása és az áldoztatást követően Ferenc pápa aranyrózsával ajándékozta meg a csíksomlyói kegyhelyet, amelyet a Hármashalom oltárnál lévő Mária-kegyszobor elé helyezett.

{P35}

12.25 – Ferenc pápa Csíksomlyón: Édesanyánk, taníts meg minket egybeszőni a jövőt!

Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal, és hogy egymásban valódi testvérekre leljünk – kezdte szentbeszédét Ferenc pápa Csíksomlyón.

{K1}

Szerinte az egyház voltaképpen tábori kórházhoz hasonlít. Ennek mintegy „szentségi” helyei, a kegyhelyek, a hívő nép emlékezetét őrzik. Mint kifejtette, ez a nép a szenvedések közepette sem fárad el keresni az élet vizének a forrását, ahol a remény új erőre kaphat.

A kegyhelyek az ünnep és az ünneplés, a könnyek és az esdeklés helyei. Édesanyánk lábához járulunk, szinte szavak nélkül, hogy így az ő szemével láthassuk magunkat, és hogy tekintetével elvezessen ahhoz, Aki „az Út, az Igazság és az Élet”. Ferenc pápa szentbeszédéről szóló bővebb írásunkat itt találja.

{P28}

12.15 – A csíkszeredai Szabadság téren kivetítőn követhetik figyelemmel a hívek Ferenc pápa szentmiséjét. Olvasónk felgyorsított videón mutatja, hogy zajlik mindez.

11.35 – Elkezdődött a Ferenc pápa által pontifikált szentmise a csíksomlyói Hármashalom oltárnál. Ferenc pápa a megérkezést követően megtömjénezte az oltárt és a csíksomlyói Szűzanya-szobrot. A szentmise énekei magyarul hangzottak el, az olvasmányt román nyelven hallhattuk. Az evangéliumot Szent Lukács könyvéből magyarul olvasták fel.

{P27}

11.20 – Pápamobillal érkezett a csíksomlyói hegynyeregbe, a hívekhez Ferenc pápa. A biztonsági bizottság friss tájékoztatása szerint délelőtt tizenegy óráig 85 ezer zarándok lépett át a biztonsági kapukon – ők a regisztrált hívek, a csíksomlyói nyeregeben ugyanakkor további pár ezerre tehető az előre nem regisztrált zarándokok száma.

A nyeregben jelen lévő egészségügyi egységeknek is akadt dolguk, ugyanis már 67 személyt kellett ellátniuk a helyszínen. Ebből 36 gyerek, akiket a szélsőséges időjárás okozta panaszaik miatt kisbusszal egy közeli mobil mentőponthoz szállítottak további kivizsgálásra.

Videó: Székelyhon

11.00 – Székelyudvarhely irányából érkezett Csíkszeredába Ferenc pápa autóval, ugyanis a rossz idő miatt lemondtak a helikopteres útról. A pápa, illetve az őt kísérő autókonvoj Csíkszeredába érve a Szék útján tartott Somlyó felé.

Videó: Iszlai Katalin

10.40 – Perceken belül várható a pápa érkezése Csíkszeredába, úgy tudjuk, Szentegyházát már elhagyta. Az időjárás miatt mégsem helikopterrel indult el Marosvásárhelyről, hanem autóval. Közben Csíksomlyón az eső elcsendesedett, a nyeregben tízezrek várják a szentatyát.

{P16}

10.00 – A marosvásárhelyi reptéren szállt le szombat reggel a Ferenc pápát szállító repülőgép, miután a rossz időjárásra való tekintettel megváltoztatták a szentatya eredeti útvonalát.

Peti András, a repülőtér igazgatója érdeklődésünkre elmondta, noha pénteken vált bizonyossá, hogy a pápa Marosvásárhelyen landol, már jó ideje folynak az előkészületek a fogadására, hiszen mint lehetőséggel, ezzel is számolni kellett.

A reptér igazgatója tudatta, reggel 8 óra után 20 perccel landolt a Tarom légitársaság különjárata, a pápát pedig a repülőgép lépcsőjének aljában fogadták, amitől nem messze várta egy Volkswagen típusú fekete személygépkocsi, amely néhány percen belül elindult Csíksomlyóra.

{P11}

„Kezet fogtam és köszöntöttem a pápát. Nagyon kedves volt meg közvetlen, mosolygott, és azt mondta, örül az ismeretségnek. Nagyon alázatos emberként viselkedett mindenkivel, nagyon rokonszenves volt” – mesélte az élményét Peti, aki angolul szólt a pápához, illetve románul, hiszen hivatalos fordító is tartózkodott a helyszínen.

A pápát a repülőtéren Mircea Dușă, Maros megye prefektusa is fogadta, valamint Marosvásárhely és Nyárádtő polgármesterei is. A repülőtér igazgatójától még megtudtuk, hogy Jászvásárra is Marosvásárhelyről indul Ferenc pápa.

{P21}

9.40 – Megfogadták a szervezők arra vonatkozó kérését a csíksomlyói pápai szentmisére érkező zarándokok, hogy időben induljanak el a torlódás elkerülése érdekében. Kilenc óráig már több ezren a helyszínre érkeztek, ahol rendkívül szervezetten és zökkenőmentesen zajlik a biztonsági kapukon való átjutás, illetve a szektorok megtalálása.

{P14}

Segítőkész csendőrök és önkéntesek segítik a csíksomlyói nyeregbe érkező zarándokokat, hogy minél egyszerűbben átjuthassanak a biztonsági kapukon, és megtalálják a belépőjükön meghatározott szektorokat. A szervezettségnek meg is látszik az eredménye, a helyszínen lévő kollégánk tájékoztatása szerint nyugodt a hangulat a csíksomlyói nyeregben, káosznak nyoma sincs.

Noha az időjárás továbbra sem kedvező, hiszen az eső mellett köd ereszkedett a nyeregre, a több ezer zarándok rendezetten és türelmesen várja Ferenc pápa érkezését. A szektorok azonban egyelőre nem teltek be, továbbra is folyamatosan érkeznek a zarándokok.

Fotó: Barabás Ákos

9.00 – Szakad az eső Csíksomlyón, és a meteorológiai intézet szerint ez a délelőtt folyamán is kitart, ugyanis narancssárga jelzésű riasztás adtak ki szombaton reggel nagy mennyiségű csapadékra vonatkozóan amely reggel háromnegyed kilenctől délelőtt tíz óráig érvényes. Csíkszeredára és szinte egész Csíkszékre szól a riasztás, megjegyezve, hogy helyenként 35 liter csapadék is hullhat négyzetméterenként.

Ettől függetlenül a zarándokok már elkezdték benépesíteni a csíksomlyói nyerget, amit – a pünkösdi búcsúk gyakorlatától eltérően – a román hatóságok biztonsági okokból bekerítettek, és csak a tizennégy beléptetőkapun keresztül engedik be a híveket. A bekerített területre 110 ezer zarándokot regisztráltak, de a körülmények nem teszik lehetővé, hogy mindannyian bejussanak – írja az MTI.

Fotó: Barabás Ákos

A rossz időjárási viszonyok miatt változtatni kellett Ferenc pápa romániai programján, és immár nem Bákóban, hanem Marosvásárhelyen száll le az egyházfőt szállító repülő. Onnan helikopterrel folytatja útját Csíkszeredáig.

Fotó: Barabás Ákos

A csíksomlyói hegynyeregben sem a megszokott látvány várja a zarándokokat. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befedi az oltár megnagyobbított terét. Az oltár felé vezető útra nagy méretű székely kaput állítottak, amelyre az a felirat került: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1.”

Fotó: Barabás Ákos

Amint a szervezők a Pontifex.ro honlapon közölték: Ferenc pápa arany rózsával érkezik Csíksomlyóra. A pápák különleges adományát a különböző Mária-kegyhelyeknek szokták ajándékozni a Szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül. Ezért a templomból a pápai mise helyszínére, a hegynyeregbe szállították az ötszáz éves Mária-kegyszobrot.

{A}