Kezdődik a strandszezon Szovátán

Szász Cs. Emese 2019. május 31., 15:15

Noha az időjárás nem mindig ezt mutatja, elkezdődik a nyári strandszezon Szovátán is: csütörtökön megnyitotta kapuit a Mogyorósi-tó, június első napján pedig a Fekete-tó kapui is megnyílnak. A Szováta hírességének számító Medve-tó kinyitására azonban még várni kell.

A szovátai tavaknál. Van, ahol lehet már fürödni, csak az időjárás is kedvezzen. Archív Fotó: Székelyhon

Május 30-án nyitott ki idén első alkalommal a szovátai Mogyorósi-tó strandja. A Medve-tó strandolásra alkalmas ikertava, de jóval kisebb nála. A tó gyógyvizében naponta 9 és 17 óra között mártózhatnak meg a fürdőzni és gyógyulni vágyók.

Június 1-jén újra megnyitják, és immár a jó időben reménykednek a Fekete-tónál is. A Fekete-tó nem természetes képződmény, hanem egy felszíni sófejtésből visszamaradt bányató. Az itt található fekete iszap a gyógyhatásáról vált ismertté. A mostani fürdőt 2016 júniusában nyitották meg, itt a többi szovátai fürdővel ellentétben nem magában a tóban, hanem a tó mellett kialakított medencében lehet fürdeni. Ennek az előnye az, hogy a medence vizét melegítik, így tavasztól őszig kellemes a hőmérséklete. A Fekete-tó naponta 9 és 18 óra között van nyitva.

A sós tavak közül minden évben a Medve-tó nyit ki a legkésőbb, az idény hivatalosan június végétől startol és szeptember közepéig tart.

{A}