Mátyás királyost játszik a SRI? Küldtek is, meg nem is információt Rádulyék tárgyalására

Antal Erika 2019. május 31., 14:50

Nem történt előrelépés Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos büntetőperének ügyében; a csíkszeredai polgármester és alpolgármester nem is jelent meg a pénteki tárgyaláson a Maros Megyei Törvényszéken, ugyanis sem a SRI, sem a DNA nem tett eleget a védőügyvédek kérésének.

Nem voltak jelen a pénteki tárgyaláson a csíkszeredai elöljárók. Archív Fotó: Haáz Vince

A csíkszeredai elöljárók jogi képviselői azt kérték korábban, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen módszereket használtak a megfigyelésükre, mennyire volt törvényes, vagy éppen törvénybeütköző a lehallgatásuk, telefonbeszélgetéseik rögzítése. Annak ellenére, hogy ez a kérés hónapok óta már többször is elhangzott, még mindig nem kaptak választ. Tény, hogy

a SRI zárt levélben elküldött egy választ, a borítékot azonban titkosítás védte, nem állt senkinek jogában felbontani.

A SRI egyébként többek között 29 hang- és videofelvételt készített Ráduly Róbertről, illetve Szőke Domokosról, bár az még nem tudható, hogy ezt milyen módon bocsátotta a DNA rendelkezésére. Ráduly ügyvédje kérte a teljes, erre vonatkozó iratcsomót, hangsúlyozva, hogy nem a személy érdekli, aki a felvételeket készítette, hanem azt szeretné pontosan tudni, hogy a felvételek és más jellegű, a SRI által összegyűjtött anyagok milyen módon, milyen iratokkal voltak átadva a DNA-nak.

{A}

A kért dokumentumokból ugyanis kiderülhet, hogy a SRI folytatta-e le, vagy sem a bizonyítási eljárást. Mivel a SRI nem kivizsgáló szerv, a törvények értelmében nincs joga bizonyítási eljárást végezni. Ha mégis ezt tette, akkor a bizonyítási eljárást semmissé nyilváníthatják, ami azt jelenti, hogy a video- és hangfelvételeket (telefonlehallgatásokat) nem lehet felhasználni a vádlottak ellen.

A pénteki tárgyaláson kiderült, a SRI még nem tett eleget a felkérésnek, a DNA pedig elküldte a válaszát, de az még nem érkezett meg a törvényszékre. A következő tárgyalást június 7-én tartják.

Előzmények

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.