Csonka Eb-n a székelyek

Zátyi Tibor 2019. május 31., 11:39

Hamarosan útjára indul a labda a 2019-es CONIFA labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében. A Hegyi-Karabahban (Arcah Köztársaság) rendezendő kontinenstornán a visszalépések miatt megváltozott a lebonyolítási rendszer, Székelyföld válogatottja vasárnap 14 órakor Padánia ellen lép pályára.

A székely válogatott már a CONIFA Eb helyszínén van Fotó: Székely labdarúgó-válogatott

Négy válogatott, Nizza, a Donyecki Népköztársaság, a Luhanszki Népköztársaság és Szardínia is visszalépett a tornától, emiatt a szervezők átalakították az Eb lebonyolítását. Két csoportot hoztak létre, az A jelzésűbe a házigazda Hegyi-Karabah Köztársaság, Lappföld, Abházia és Epirusz (Chameria) került, míg a B kvartettet Székelyföld, Padánia, Nyugat-Örményország és Dél-Oszétia alkotja.

Az Eb-re benevezett székely keret nagyon sok új nevet tartalmaz. A riotingfootball.info szerkesztője, a válogatott technikai vezetője, Szabó Áron segítségével elemeztük ki a tornára utazók névsorát.

Csütörtökön este Brassóból indult útnak a székely válogatott Fotó: Székely labdarúgó-válogatott

„Őrségváltásnak, fiatalításnak is lehet nevezni, hogy ennyi új név van a keretben. Számos különböző ok is közrejátszott abban, hogy ilyen sok hiányzónk van:

még zajlanak a bajnokságok, sérüléssel küzdenek, edzői vizsgára vagy érettségire készülnek, sérültek, szezonvégi fáradtságban szenvednek stb..

Mindezek ellenére a többségében harmadosztályos játékosokból álló alakulat így is joggal bízhat egy jó szereplésben” – mondta Szabó.

A keret gerincét kézdivásárhelyi, székelyudvarhelyi és környékbeli játékosok alkotják. Tizenegy újonc van a csapatban, továbbá nagy visszatérők is, akik a 2016-os abháziai világbajnokságon voltak utoljára válogatottak, mint Dézsi Csaba, Kovács Ákos, Hadnagy István, Péter Mózes és Vékás Barna.

A KSE-től Albu Norbert és Gáll Attila a londoni világbajnokság bővített keretében is szerepelt már, most élesben is bizonyíthatnak, ahogy a többiek is, Ghinea Hunor és Gajdó Gothárd.

Megismétlődik a londoni vébé bronzmérkőzése, Padániával kezdenek a székelyek. Archív Fotó: Pál Árpád

„A KSE után a Székelyudvarhelyi FC adja a legtöbb játékost a válogatottnak: Tankó Előd, Bálint Rajmond, Péter Mózes és Vékás. Kovács Botond a következő szezonban már az NB2-ben szerepel, hiszen csapata, a Szolnoki MÁV megnyerte az NB3 keleti csoportját. Ahogy egykor Csizmadia Csaba, úgy most Mihók Levente is önként jelentkezett a válogatottba. Az arab világot is megjárt tapasztalt kapus évek óta Barcarozsnyó csapatánál véd. Mellette esélyt kaphat a KSE fiatal kapusa, Farkas Róbert Attila is. Mivel Baróton évek óta szakszerű munka zajlik, tőlük Lázár Attila és Norbert bizonyíthat” – tette hozzá Szabó.

A technikai vezetőtől megtudtuk, hogy diplomáciai összeférhetetlenség miatt nem tart a csapattal a válogatott edzője, Ilyés Róbert, valamint személyes okok miatt Jakab Zoltán szövetségi kapitány sem. Hiányukban a szakvezetés minden velejárója Gazda József kezében összpontosul.

Archív Fotó: Pál Árpád

„A keretben található játékosokat jól ismerem, mindannyian harmadosztályos labdarúgók, a gerincet a Székelyudvarhelyi FC és Kézdivásárhelyi SE adja. Örvendek, hogy akiket megkerestem, vállalták a játékot. Remélem, hogy jó taktikai felkészítéssel helyt tudunk állni.

Az olaszok elleni meccsen már látni fogjuk, mire vagyunk képesek. Én biztos vagyok benne, hogy tudunk meglepetést okozni. Gyors embereink vannak, jó kontrajátékkal és stabil védekezéssel eredményesek tudunk lenni.

Nem rossz a csapat, edzett játékosaink vannak, nincsenek nagy nevek, de a hangulat nagyon jó volt az első összetartásunkon” – nyilatkozta Gazda József.

Archív Fotó: Pál Árpád

A tervek szerint a CONIFA Eb mérkőzéseit a mycujoo.tv honlapon ingyenesen lehet majd követni.

A válogatott mérkőzései: vasárnap 14 órától Padánia–Székelyföld (Martakert), hétfőn 14 órától Székelyföld–Nyugat-Örményország (Askeran), kedden 14 órától Dél-Oszétia–Székelyföld (Askeran).

A székely válogatott kerete
Kapusok: Mihók Levente (Barcarozsnyói Olimpic Cetate, 0 válogatottság/0 gól), Farkas Róbert Attila (KSE, 0/0).
Hátvédek: Ghinea Hunor (Kézdivásárhelyi SE, 0/0), Lázár Norbert (Baróti VSC, 0/0), Rózsa Árpád (csapat nélkül, 15/0), Benkő-Bíró Norbert (Salgótarjáni BTC, 14/1).
Középpályások: Hadnagy István (FK Székelyudvarhely, 4/1), Albu Norbert (KSE, 0/0), Vékás Barna (Székelyudvarhelyi FC, 6/5), Dézsi Csaba (Székelykeresztúri Egyesülés, 4/0), Péter Mózes (SZFC, 8/2), Tankó Előd (SZFC, 0/0), Gazda József (KSE, 14/1), Kovács Botond (Szolnoki MÁV, 0/0), Gáll Attila (KSE, 0/0), Gajdó Gothárd (KSE, 0/0).
Támadók: Kovács Ákos (Egyesülés, 8/1), Lázár Attila (Barót, 0/0), Bálint Rajmond (SZFC, 1/0), János Norbert (Kolozsvári U, 0/0).