Ezek a pápalátogatást megelőző legfontosabb tudnivalók

Rostás Szabolcs , Barabás Hajnal 2019. május 31., 10:17

Óriási várakozás előzi meg Ferenc pápa első székelyföldi látogatását, amelynek keretében a katolikus egyházfő június elsején, szombaton mutat be szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben.

Javában zajlanak az előkészületek Csíksomlyón. Történelmi esemény helyszíne lesz Fotó: Gábos Albin

Rengeteg jelző elhangzott a hivatalos bejelentés óta Ferenc pápa romániai, erdélyi látogatásának jelentőségével kapcsolatban, ezek közül elég csupán a történelmit megemlíteni. De hogy valójában mekkora horderejű esemény – mondhatni szenzáció – a május 31. és június 2. közötti apostoli körút, az abban is megmutatkozik, hogy a Google keresési találatai között két és fél millió fölött jár a pápa+Erdély összetétel.

{K1}

Bár a szentatya idén négy helyszínt – Bukarest, Balázsfalva, Csíksomlyó és Jászvásár – is felkeres Romániában,

jelzésértékű, hogy ezek közül egyedül a székelyföldi Mária-kegyhelyen, a katolikus székelyek közel félezer éves búcsújáróhelyén tart szabadtéri misét.

Tekintettel arra, hogy a csíksomlyói hegynyeregbe évről évre több százezren elzarándokolnak, nem lesz ez másképp a június elsejei szertartáson sem.

{K2}

Államfőnek kijáró biztonsági intézkedések

Valamennyi helyszínen példa nélküli, államfőnek kijáró biztonsági intézkedések előzik meg a Bukarestbe pénteken délben megérkező pápa útját, és mindez hatványozottan igaz Csíksomlyóra, ahol a román kormányőrség több mint tíz hektáros biztonsági övezetet alakított ki, és ide kizárólag az előzetesen regisztráltak léphetnek be szombaton, tüzetes átvizsgálás után.

A szentatya helikopterrel érkezik Székelyföldre, ahol öt órát tölt majd, pápamobiljával közelíti meg az átépített somlyói Hármashalom-oltárt, ugyanakkor szűkkörű ebéden is részt vesz az erdélyi katolikus püspökökkel.

{K3}

A román szakszolgálatok munkatársai már hónapokkal az esemény előtt alaposan átfésülték a pápa útvonalát, minden egyes négyzetméterét felkutatták például a csíksomlyói Jakab Antal Háznak, ahol a jeles vendég ebédelni és pihenni fog. Szinte borítékolható, hogy a közvetlenségéről híres, a szigorú szabályokra sokszor fittyet hányó egyházfő ezúttal sem fog ódzkodni testközelből is kontaktust teremteni, kezet rázni a hívekkel, ami ugyancsak próbára teszi a biztonságát szavatoló pápai hadsereg, valamint a román szolgálatok éberségét.

Fotó: Gábos Albin

A székelyföldi látogatásról

Ferenc pápa szombaton délelőtt helikopterrel utazik Csíkszeredába.

A csíksomlyói nyeregbe (történelmi nevén Salvator dombra) 11.15-perckor érkezik, az általa celebrált liturgia 11.30-kor kezdődik.

Délután szintén helikopterrel megy Jászvásárra, majd vasárnap Balázsfalvára utazik, ezt követően a szebeni repülőtérről indul vissza Rómába.

A csíkszeredai templomok már pénteken 19 órától szentmisével várják a zarándokokat, és az éjszaka folyamán is nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat. Bodó Márta sajtófelelős azt javasolja a szervezők nevében a zarándokoknak, hogy

ha tehetik, minél korábban induljanak el szombaton a csíksomlyói nyeregbe, ahol a sárga szektorokhoz (gyakorlatilag a nyeregben kijelölt 9 övezetről van szó) a kapukat már hajnali négykor megnyitják.

{K4}

Azt is megtudtuk, hogy ezeknél a kapuknál a reptéri beléptetéshez hasonló módon átvilágítják majd a csomagokat. Mint korábban is írtuk, többek között szúró-vágó eszközöket, sampont, sprayt, nem lehet vinni. Viszont engedélyezett például az ivóvíz (de csak műanyag palackban), az élelem, a gyógyszer, a tábori szék, a sétapálca, a zászló és az esőernyő is, utóbbiból azonban csak a kisebb, a kézi változat. Amennyiben a kapuknál elkoboznak tárgyakat, azokat majd a Jakab Antal Tanulmányi Házban vehetik át az érintettek. Egyébként bármilyen segítségre van szükség, ott lesz számos önkéntes, akikhez bátran lehet fordulni. Azt is jó tudni, hogy

kilenc ponton állnak majd készenlétben a mentősök ezen a napon.

{A}

Több nyelven elérhető

11.30-kor kezdődik Ferenc pápa által celebrált liturgia.

Várhatóan a szentmisét megelőzően jár majd körbe pápamobilján, hogy üdvözölje a híveket.

A liturgia után 14 órától Népemért vállalom című, Márton Áron tiszteletére írt zenemű bemutatása következik. 16.10-kor A római katolikus egyházfő elhagyja Csíksomlyót. A programról bővebben a pontifex.ro oldalon lehet olvasni, de ugyanitt letölthető a zarándokfüzet, amelyben a szentmise menete követhető magyar és román nyelven, tekintve, hogy a liturgia egyes részei latinul hangzanak majd el.

{K5}

A Vatikán honlapján megjelent a csíksomlyói mise részeit és szövegeit tartalmazó liturgikus könyv szerint

a szertartás latin és magyar nyelven zajlik.

A fohászok közül az első kettő magyar nyelven hangzik el, az elsőben a pápáért és a papságért, a másodikban a politikai vezetőkért imádkoznak annak érdekében, hogy segítsék az állampolgárok méltóságának védelmét, valamint támogassák a családokat. A harmadik és negyedik fohász román nyelven a papi hivatásért és a keresztényekért szól, az utolsó fohász pedig németül a halottakért. Fontos tudni, hogy

Ferenc pápa olasz nyelven prédikál, amelyet román és magyar nyelvre is vele párhuzamosan lefordítanak a tolmácsok.

Ugyanakkor a szentmisét a Mária Rádió frekvenciáján is lehet majd követni, magyar nyelven a 89,7 Mhz-es frekvencián, valamint román nyelven a 90,04 Mhz-es frekvencián.

{K6}