Megterítettek a múzeumban – belekóstolni ér!

Kovács Eszter 2019. május 30., 14:18

Az Udvarhely Napok egyik fontos mozzanataként, az anyaországi és székelyföldi kulturális intézmények közti együttműködés újabb példájaként a székelyudvarhelyi nagyközönség is megtekintheti a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum rendezte Írói fogások című tárlatot.

Fotó: Barabás Ákos

Pontosan három éve annak, hogy a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum beköltözött új otthonába, a felújított Haberstumpf-villába. Érdekes egybeesés, hogy szintén három éve, 2016 júniusában nyitották meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Írói fogások – Terítéken az irodalom című kiállítást. A tárlat most Székelyudvarhelyen vendégeskedik.

„Az utóbbi időszakban a legtöbb kiállítást a magyarországi kulturális intézményekkel közösen valósítjuk meg” – utalt a tárlat megnyitóján az anyaországi szakmai kapcsolatokra Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

A gasztronómia és az irodalom összefonódását bemutató mostani tárlat létrejöttében a Petőfi Irodalmi Múzeum nemcsak szakmai, hanem jelentős anyagi támogatást is nyújtott – hangsúlyozta Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

„Az a tény, hogy a húsleves és a töltött káposzta főszereplője lehet egy történetnek, jelzi azt a szoros viszonyt, ami a magyar művészetet és a magyar gasztronómiát évszázadok óta elválaszthatatlanul összekötötte, és ma is összeköti. Bizonyára erre utal az, hogy van Jókai-bablevesünk, Mikszáth-féle palóclevesünk, Krúdy-fröccsünk, amiben azért kevés a szóda, hogy éppen csak megnevettesse a bort. És hogy honnan ered ez a bensőséges viszony a finomságok és a művészetek között? Talán legfőképpen onnan, hogy mindegyik művészet a maga módján” – fejtette ki Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

{A}

A Kárpát-medence számos területén már megcsodált Írói fogások című kiállítás több szempontból is kiemelkedő – tette hozzá a főkonzul. Egyrészt mert gyönyörködtet és elgondolkodtat, bemutatja a magyar kultúra sokrétűségét, gazdagságát, másrészt mert ráirányítja figyelmünket arra, hogy a kultúrát élő és teremtő ember számára nincs olyan, hogy közönséges alapanyag, csupán felemelésre, megnemesítésre váró feladat van.

Fotó: Barabás Ákos

Az irodalomban előforduló ételek és étkezések leírásai nemcsak az adott kor társadalmi, kulturális jellegzetességének megismerésére szolgálnak, hanem – mint azt Szilágyi Judit, a tárlat kurátora kifejtette – poétikai szerepük is lehet, hiszen nem mindegy, hogy ki mit hogyan és kivel eszik vagy esetleg iszik. A tárlat tehát

az evés és az irodalom összefonódását mutatja be,

olyan központi témák köré rendeződve, mint a nemzeti identitás, a szakralitás, az erotika, az éhezés, az evés élvezete, a táplálkozási zavarok és furcsaságok, illetve végezetül a halál. Belekóstolni, ízlelgetni augusztus 9-éig lehet a Haberstumpf-villában.

Fotó: Barabás Ákos