El kell távolítani Kratochvil Károly kézdivásárhelyi mellszobrát

Bíró Blanka 2019. május 29., 17:30

A kézdivásárhelyi önkormányzat kénytelen eltávolítani a Székely Hadosztály parancsnokának, Kratochvil Károly altábornagynak a szobrát. Dan Tanasă még márciusban közzétette a blogján, hogy a „romángyilkos” szobrát 2009-ben törvénytelenül, engedélyek nélkül állították fel.

Kratochvil Károlyra, a 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakjára emlékeztek Kézdivásárhelyen januárban • Forrás: Tamás Sándor/Facebook

A blogger a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatósághoz folyamodott, és kiderült, hogy az akkori városvezetés, Rácz Károly polgármester nem kérte a műemlékvédelmi jóváhagyást, és építkezési engedélyt sem állított ki.

A hatóságok ezek után június 16-ig adtak határidőt az önkormányzatnak, hogy műemléképület egykori kaszárnya boltívéből, a befalazott bejárat elől a szobrot, ifjú Blaskó János alkotását eltávolítsa.

{A}

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester a sajtónak azt nyilatkozta, keresik a megoldást, a szobornak az új helyet.

Az év elején már a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is tiltakozott azért, mert január folyamán Háromszéken a Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójára és Kratochvil Károlyra emlékeztek.

{K1}

Tamás Sándor megyei tanácselnöknek címzett beadványban úgy fogalmaztak, a „magyar revizionizmus kiemelkedő alakjának dicsőítése sérti a Kovászna megyei román közösséget, ellentmond a romániai törvényeknek, a nemzetközi jogszabályoknak, és az európai békés együttélés szabványainak”.

Kratochvil Károly

Arra hivatkoztak, hogy Kratochvil Károlyt nem nyilvánították ugyan háborús bűnösnek, „de ismertek az 1918-1919 közötti román-ellenes cselekedetei”. Tamás Sándor akkor kifejtette, nagy tisztelője Kratochvil Károlynak, mindannak, amit katonaként, hazafiként képviselt.