Táncos mesefeldolgozással készül az Udvarhely Néptáncműhely

Fülöp-Székely Botond 2019. május 29., 21:03

Egy hónapig próbált az Udvarhely Néptáncműhely tizenkét táncosa, hogy színpadra vihessék a Csángor című előadásukat. Az ismert mese táncos feldolgozása családias hangulatú, a cél, hogy a szórakozás mellett elgondolkodtassák közönségüket.

Sajtótájékoztató a díszletek között. Pénteken és szombaton is tartanak előadást Fotó: Barabás Ákos

Nagyjából két éve döntötte el Vadas László kolozsvári rendező, hogy az Udvarhely Néptáncműhellyel színpadra vinné a Csángor királyfi című mesét, ezután kezdődött el a közös munka – emlékezett vissza Orendi István, a néptáncműhely vezetője keddig sajtótájékoztatóján. A darabról maga Vadas László beszélt, aki rámutatott, már régóta szeretett volna egy csángó témájú, moldvai zenével tűzdelt előadást rendezni.

A darab alapját képező mese arról szól, hogy volt Hunor és Magor, ugyanakkor egy kisebb testvérük is Csángor, amit nem igazán tudnak az emberek. Megtörténik a nemzet megszületése, majd találkoznak a csodaszarvassal és a két nagyobb testvér üldözőbe veszi azt. Csángor felhívja Hunor és Magor figyelmét, hogy vigyázzanak, mert ha isznak a csodaszarvas nyomaiból, akkor mindent el fognak felejteni. Ezután egy hosszú vándorlás következik, amikor a magyarság különböző népekkel keveredik, különböző muzsikákkal és táncokkal találkozik. Idővel Csángor találkozik a testvéreivel, de azok már nem ismerik fel, történetét hallva inkább udvari bolondként állítanák munkába. Ekkor a kisöcs megharagszik és Hunort és Magort otthagyva máshol telepedik le.

„Itt egy meséről van szó, tehát fikció, de akár igaz is lehet” – jelentette ki a rendező, hozzátéve, hogy a különböző jelenetek megtervezésénél, minden fellelhető forrást igyekeztek felhasználni, ugyanakkor a képzelőerő is szerepet kapott. Vadas László hangsúlyozta, a családias darab összeállításánál nagyon sokat köszönhetnek Antal Józsefnek, az Udvarhely Néptáncműhely koreográfusának.

{A}

A zenét azt Kelemen István és Csibi Szabolcs sepsiszentgyörgyi zenészek állították össze, a Heveder zenekar néhány tagjával, továbbá magyarországi szakemberekkel. Az előadáson egyébként felvételről hallhatja a dallamokat a közönség. A vetítővel megjelenített képek Csomortáni Gál László alkotásai. A díszlettervezés Albert Alpár munkáját dicséri.

A darab célja, hogy elgondolkoztassa a közönséget, egyfajta pluszt adva nekik ezáltal. 

Az előadást pénteken este hét órától és szombaton délelőtt tíz órától is bemutatják a székelyudvarhelyi művelődési házban – tudtuk meg Orendi Istvántól. Mivel a városnapok részeként megvalósuló rendezvényről van szó, a belépés ingyenes, ugyanakkor a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy lehetőségük szerint előre jelezzék, ha részt szeretnének venni a műsoron.