Letölthető a pápalátogatásra összeállított zarándokfüzet

Barabás Hajnal 2019. május 29., 15:57

Közzétették a pápai szentmise menetét ismertető zarándokfüzetet a pontifex.ro portálon. Ezeket nyomtatásban is kezükbe vehetik majd a Csíksomlyóra érkező zarándokok a nyeregben lévő információs pontoknál. Az ingyenes kiadványt 50 ezer példányban nyomtatták ki, de online is letölthető.

A zarándokok könnyebb eligazodását segíti a pápalátogatásra kiadott zarándokfüzet. Archív Fotó: Gecse Noémi

Letölthető a pápai szentmise menetét, énekeit, a csíksomlyói kegyszobor és a szentatya életútjának rövid ismertetését tartalmazó zarándokfüzet a pontifex.ro egyházi portálról.

A kiadvány magyar és román nyelven ismerteti a liturgia szövegét, imádságokat, és énekeket tartalmaz – segítségével könnyebben követhetőek lesznek a latin nyelven elhangzó liturgiarészek.

Mint Bodó Mártától, a pápalátogatás sajtófelelősétől megtudtuk, 50 ezer példányban nyomtatják ki és

a zarándokok megkaphatják a csíksomlyói nyeregben található információs pontoknál.

„Az ingyenes kiadvány nyomtatott formában megfelelő számban elérhető lesz, azonban – összhangban Ferenc pápa teremtésvédelmi tanításával – mindazokat, akik okostelefonnal rendelkeznek, arra bátorítjuk, hogy töltsék le az oldalról a füzet anyagát, és használják készülékükről azt, a nyomtatott változatot pedig engedjék át azoknak, akik kevésbé mozognak otthonosan a digitális világban” – olvasható a pontifex.ro oldalon.

{A}

Öröm Ferenc pápa látogatása

A zarándokfüzet első lapjain Jakubinyi György köszöntője olvasható. „Minden katolikus hívőnek, de minden jóakaratú embernek is örömet jelent Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. Húsz évvel ezelőtt, amikor tudomást szereztünk arról, hogy II. Szent János Pál pápa nem jöhet át Erdélybe, a szomorúság és csalódottság érzése hatalmasodott el rajtunk. A jó Isten meghallgatta kérésünket és megadta azt a kegyet, hogy Szent Péter utódja, az élő Péter, Ferenc pápa személyében látogasson el hozzánk.

Egyedüli és történelmi jelentőségű esemény, amellyel a gondviselés azt igazolja, hogy Isten elfogadta népünk imádságát és áldozatát. Azon a helyen találkozhatunk Szent Péter utódával, amelyet őseink hite, erényes élete, helytállása, vérhullatása és verejtékes munkája szentelt meg

– fogalmaz üzenetében az érsek.

A zarándokfüzet utolsó lapjain a Mária-kegyszoborról, Ferenc pápáról olvashatunk bővebben, ugyanakkor a nyeregben kialakított szektorokról, útvonalakról és információs pontokról készült térkép is helyet kapott benne.