Csángálló koncert pünkösd szombatján

Dobos László 2019. május 29., 12:39

Népzenei koncert lesz a pünkösdszombati búcsú estéjén a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, ahol a budapesti Csángálló zenekar fog koncertezni.

Fotó: Forrás: Pál Damian

A zenének nincsen nyelve (Music has no language) című koncerten több fiatal gyimesi zenész is fellép: a két Antal András nevű hegedűs, az egyik gyimesbükki, a másik pedig gyimesfelsőloki, valamint a Virics banda (Sára Veronika, Sára Virág és Főcze Barna).

Fotó: Forrás: Pál Damian

Fotó: Forrás: Pál Damian

A Csángálló zenekar egyik alapítója Sára Csobán, aki annak a Sára Ferencnek a fia, aki több mint húsz évvel ezelőtt Magyarországról a Gyimesekbe költözött népművészetet, népzenét tanulni és tanítani. Az előadáson énekelni fog Sára Veronika, Sára Csobán kishúga is – tudtuk meg Pál Damiántól, a koncert egyik szervezőjétől.

A Csángálló zenekar 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével.

Fotó: Forrás: Pál Damian

Ebben a formában 2013 óta szerepelnek, azóta állandó szereplőivé váltak a Kárpát-medence népzenei és világzenei életnek, rendszeres fellépői táncházaknak, kluboknak, nyári fesztiváloknak, színházi és táncszínházi műsoroknak.

Zenei gyűjtőútjukon a legtöbbször a Gyimes-völgye és Moldva felé veszik az irányt, hogy muzsikájukhoz eredeti környezetből merítsenek ihletet.

2015 óta állandó szereplői a Music de l’Europe vándorfesztiválnak is, melyben különböző tradicionális műfajokat képviselő zenekarok lépnek fel. Olyan elismert alkotókkal dolgoztak már együtt, mint Kerényi Róbert, Tcha Limberger, a Fitos Dezső társulat vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os OZORA Fesztivált, ahol több mint 20 ezer ember előtt muzsikáltak. Első lemezük szintén abban az évben jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton... címmel. Az album felkerült a Lángoló Gitárok 2017-es világzenei top 10-es listájára. Legújabb nagylemezük a Naplopók, melyről Eleven taktus című számuk felkerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatásalbumára.

Fotó: Forrás: Pál Damian

A június 8-ai koncertre jegyek elővételben a Csíki Moziban működő jegyirodában (hétfő–péntek: 9–18, szombat: 10–15) és a Szakszervezetek Művelődési Házának pénztárában (hétfő–péntek: 11–13 és 17-19) válthatók. Online jegyvásárlás a bilete.ro oldalon lehetséges.

Csángálló zenekar

Bagi Bálint: tárogató, szaxofon, furulyák;
Gárgyán Zoltán Tamás: klarinét, doromb;
Sára Csobán: szaxofon, furulyák;
Johannes Olsson: harmónika, basszusgitár;
Telegdi Gáspár: harmónika;
Bősze Tamás Jean-Pierre: ütős- és pengetős hangszerek, ének.

{A}