Praktikus egészségügyi tanácsok zarándokoknak

Székelyhon 2019. május 29., 10:38

Néhány fontos tanáccsal szolgált Kacsó Jolán, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának főorvosa a Ferenc pápa csíksomlyói látogatása és a pünkösdi búcsú alkalmával zarándoklatra indulóknak.

Több mentő- és elsősegélynyújtó pont is lesz a nyeregben a pápai szentmise idején. Archív Fotó: Tamás Attila

A főorvos azt javasolja, hogy a zarándokok vigyenek magukkal legalább fél liter ivóvizet, emellett pedig

szintén ajánlott, hogy kalap, esernyő, esőköpeny mindenkinél legyen.

Kiemelte, nagyon fontos, hogy túracipőben, kényelmes lábbeliben menjenek fel a nyeregbe, nem szandálban, nem magassarkúban, hiszen a nem megfelelő lábbeli, főként ha eső lesz, sérülés oka is lehet. A hosszas gyaloglás, várakozás idejére, azért, hogy a vércukorszint ne essen le hirtelen, egy kis harapnivaló vagy édesség is jó, ha van a hátizsákban.

{K1}

Aki gyógyszert szed, reggel, indulás előtt mindenképpen vegye azt be

– tanácsolta a szakember. Nagyon fontosnak nevezte, hogy azok, akik valamilyen krónikus vagy ritka betegségben – például vérzékenységben – szenvednek, ezt írják fel egy papírlapra, amit tegyenek be a pénztárcájukba, hogy gond esetén, például ha előfordul egy eszméletvesztés, a helyszínen őket egészségügyi ellátásban részesítők már tudják, mire kell odafigyelni.

A pápalátogatás alkalmával az ünnepi esemény helyszínén minden szektorban lesz egészségügyi ellátással és betegek kiemelésével megbízott személyzet,

a szektorba való megérkezés után meg kell nézni, hol vannak ezek a személyek, és baj esetén őket kell riasztani. A betegeket a helyszínen is megvizsgálják – mozgó kórházak, több orvosi, egészségügyi csapat lesz a helyszínen –, nagyobb baj esetén pedig a kórházba is beszállítják.

{A}

Elsősegélynyújtó és egészségügyi ellátást nyújtó csapat a városban és a felvonulási utakon is több lesz

– közölte. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a Sürgősségi Betegellátó Egységben, illetve egy, a kórház közelében a készenléti felügyelőség által felállítandó sátorban zajlik majd a sürgősségi orvosi ellátás.