Megkerülhetetlen az RMDSZ politikai ereje Borboly, Tánczos és Korodi szerint

Iszlai Katalin 2019. május 27., 18:28

Sokan temették az RMDSZ-t, az erdélyi magyarság közös összefogását és azt az erőt, amelyet az erdélyi magyarság képviselni tud a romániai politikai színtéren. Erre rácáfolt több mint 470 ezer választópolgár – hangzott el az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének hétfői sajtótájékoztatóján.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az európai parlamenti választások eredménye kapcsán tartott sajtótájékoztatót hétfőn Csíkszeredában Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő.

{K1}

Mindhárman köszönetüket fejezték ki a választóknak a magas részvétel kapcsán, hiszen

Hargita megyében a jogosultak közel fele, pontosabban 47,37 százaléka adta le voksát a vasárnapi választáson.

Kiemelték továbbá az RMDSZ megkerülhetetlen politikai erejét, és örömüket fejezték ki a Fidesz-KDNP által elért kiemelkedő eredmény iránt is, miután a szavazatok 52,14 százalékát szerezték meg.

{A}

Borboly Csaba elsősorban a helyi lakosságnak mondott köszönetet, hiszen elmondása szerint a csíkiak körében a szavazáson való részvétel meghaladta az 50 százalékot. Ez szerinte az egyik legkiemelkedőbb eredménynek számít a Kárpát-medencében, olyan kiugró településekkel, mint Csíkdánfalva, ahol közel 63 százalékos volt a részvétel, illetve Csíkrákos, Csíkszentimre és Csíkkarcfalva, ahol a választópolgárok szinte 61 százaléka járult a szavazóurnákhoz. Azt is elmondta, hogy

a Hargita megyében leadott 127 177 szavazat közül 46 612 Csíkból érkezett.

Borboly szerint a jó eredmény azt is jelenti, hogy megnőtt az RMDSZ szerepe és felelőssége a Kárpát-medencei magyar képviselet terén, hiszen „olyan megkerülhetetlen erővé vált a szervezet, ami súlyosan ott van Bukarestben, és közel félmillió szavazattal súlyosan ott van Brüsszelben is.”

Fotó: Iszlai Katalin

Ezzel Tánczos Barna is egyetértett, aki szintén úgy fogalmazott: az RMDSZ a romániai politikai színtéren továbbra is megkerülhetetlen politikai erő. „Sokan temették az RMDSZ-t, az erdélyi magyarság közös összefogását, és azt az erőt, amelyet az erdélyi magyarság képviselni tud a romániai politikai színtéren. Erre rácáfolt több mint 470 ezer választópolgár, és számszerűsítve is egy olyan eredményt tudtunk elérni, amely precedens nélküli az európai parlamenti választásokon. A mi munkánk a legnehezebb, hiszen mi nem politikai párt vagyunk, mi nem tudjuk megengedni magunknak azt a luxust, hogy egyik vagy másik politikai nézettel bíró magyar embert kizárjunk, ezért segítségünkre volt a Magyar Polgári Párttal kötött megállapodás” – emelte ki a szenátor, utalva arra a Mezei János MPP-elnök és Vincze Lóránt FUEN-elnök által aláírt megállapodásra, amellyel a romániai magyar érdekképviselet erősítését vállalták a felek. Tánczos hozzátette: ettől eltekintve azt is tudni kell, hogy „a munka dandárját az RMDSZ vitte, az a szervezet, amely képes egy ilyen kampányt megszervezni, képes egy hatékony mozgósítási rendszert működtetni, és olyan célokat kitűzni, amelyekkel azonosulni tudnak az erdélyi magyar emberek.”

Korodi Attila arról beszélt a hétfői találkozón, hogy az ősszel eldől, hogy a következő hét évben milyen költségvetésből gazdálkodik majd az Európai Unió, és hogy ezt a költségvetést milyen arányban fordítja vidék-, infrastruktúra- és gazdaságfejlesztésre vagy más szociális ágazatok fejlesztésére.

Ebben a vonatkozásban nagyon nagy feladata van a képviselőinknek, szerencsére Winkler Gyula ebben gazdasági szakemberként felkészült, így végig tudja vinni azt a fajta folytonos munkát, ami szükséges. Örülök annak, hogy a választási kampányban lehetőségünk volt a választóinkkal az Európai Unióról, lehetőségekről, feladatokról, reformokról beszélni, ezt kevés politikai alakulat tudta megengedni magának

– hangsúlyozta a képviselő.

Egy, a magyarországi eredményeket firtató újságírói kérdésre Tánczos Barna úgy fogalmazott: megnyugtatók és jók, illetve azt bizonyítják, hogy a Fidesz-KDNP továbbra is élvezi a választók bizalmát.

{K2}

„Az az eredmény, amit a jelenlegi kormánykoalíció el tudott érni, garancia egy erős Kárpát-medencei magyar képviseletre Brüsszelben.

Ugyanazt a nyelvet beszéljük, értjük egymást, ugyanazok a céljaink, ugyanúgy látunk nagyon sok mindent Európában, és úgy érezzük, hogy reformra van szükség az Európai Unióban.

Az egyik legfontosabb téma, amellyel többek között ez a Kárpát-medencei magyar összefogás foglalkozni fog, az a Minority SafePack, ebből a szempontból mindig élveztük a bizalmát, és segítségére számíthattunk a jelenlegi kormánykoalíciónak” – zárta Tánczos arra a 2013-as polgári kezdeményezésre utalva, amelynek célja, hogy jogalkotásra bírja az Európai Uniót az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének érdekében, és amelyet több mint 1,3 millióan támogattak aláírásukkal.